• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME HEEFT HET MOEILIJK OM OLIEDOLLARS TE VERDIENEN | GUYANA BLIJFT AANTREKKELIJK

| united news | Door: Redactie

Vicepresident van Guyana, Dr. Bharrat Jagdeo, besprak donderdag de uitdaging waarmee het land wordt geconfronteerd bij het aantrekken van olie-investeringen, aangezien het moet opboksen tegen 85 andere landen die via biedrondes naar vergelijkbare kansen dingen.

Hij maakte deze opmerkingen in antwoord op een vraag van een journalist over de fiscale voorwaarden van ExxonMobil’s Stabroek Block Production Sharing Agreement (PSA). De strekking van zijn betoog is dat Guyana concurrerend moet blijven. “We moeten hier in dit land voor onszelf zorgen,” zei hij. “Suriname en de andere landen hebben het al moeilijk genoeg om in een stadium te komen waarin er een toezegging is

om zelfs maar te investeren… Guyana blijft nog steeds aantrekkelijk.”

Hij merkte op dat de vraag naar energietransitie landen voor uitdagingen stelt. Hij stelde dat het voor bedrijven moeilijker is om investeringen aan te trekken in projecten voor fossiele brandstoffen. Jagdeo stelde dat er een beperkt tijdsbestek beschikbaar is voor olie-exploratie en -productie voordat externe druk het nog moeilijker maakt om investeringen aan te trekken.

De regering vecht momenteel een rechtszaak aan over de financiële zekerheid die Exxon heeft gesteld in het geval van een lekkage. Volgens de regering kan de uitkomst van deze rechtszaak de ontwikkeling van de oliesector in het land en de economie in het algemeen een halt toeroepen.

De zaak zou ertoe kunnen leiden dat Exxon een garantie moet geven die ‘onbeperkt’ is. Alles wijst erop dat dit niet gebruikelijk is in de industrie. Hij is van mening dat de overheid de aantrekkelijkheid van de sector moet beheren om ervoor te zorgen dat de plannen van Exxon om meer drijvende productieschepen offshore toe te voegen behouden blijven, en om de interesse in de lopende licentieronde te behouden. Maar ondanks de noodzaak om aantrekkelijk te blijven, betekent dat volgens hem niet dat Guyana afbreuk zal doen aan een goede regulering van de sector.

“Meer dynamiek betekent niet dat we laks moeten zijn met andere dingen. Onze milieuvergunningen zijn nu aanzienlijk strenger dan vijf jaar geleden,” legde hij uit. “Onze capaciteit om lekkages te bestrijden is nu enorm verbeterd door wat we, dat afdekmechanisme zojuist zijn overeengekomen. Het mechanisme zou [een lekkage] onmiddellijk kunnen dichten en ervoor zorgen dat drift en dergelijke niet plaatsvinden.”

ExxonMobil verwacht de productie in offshore Guyana op te voeren tot meer dan 1,2 miljoen vaten olie per dag (bpd) tegen 2027, en mogelijk zelfs dichter bij 2 miljoen bpd tegen het einde van het decennium.

UNITEDNEWS |GUYANA


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie