• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME EEN BEETJE MINDER CORRUPT ONDER SANTOKHI

| united news | Door: Redactie

De corruptie in Suriname is sinds 2020 afgenomen. Tot deze conclusie komt Transparency International. Suriname stijgt op de Corruption Perceptions Index (CPI) naar de 40ste plaats. In 2020 was dat nog de 38ste plaats. Hoe hoger de rangschikking, hoe minder corrupt dat land is. Het gaat om een zeer marginale vooruitgang.

Niet alleen Suriname maakt kleine stappen richting het tegengaan van corruptie, maar ook vrijwel het gehele westelijk halfrond. TI zei dinsdag dat geen enkel land in Noord- en Zuid-Amerika, inclusief het Caribisch gebied, zijn score aanzienlijk heeft verbeterd sinds 2017. Uit de verzamelde data blijkt dat corruptie nog steeds wijdverbreid is

in de regio.

Volgens de CPI scoorde Barbados (65) het hoogst van de landen van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), gevolgd door de Bahama’s (64) Dominica (55), St. Lucia (55), Grenada (52) Jamaica (44) Trinidad en Tobago (42), Suriname (40) en Haïti (17).

De CPI rangschikt 180 landen en gebieden op basis van hun waargenomen niveaus van corruptie in de publieke sector op een schaal van nul (zeer corrupt) tot 100 (zeer schoon). Het Amerikaanse gemiddelde staat op 43, en bijna tweederde van de landen scoort onder de 50.

Guyana is de afgelopen 12 jaar aanzienlijk gestegen op de CPI, maar de laatste tijd is dit vertraagd. Transparantie zei dat het olierijke land nog steeds sterker de nadruk moet leggen op het opbouwen van een goed functionerend democratisch systeem en meer transparantie en toezicht moet implementeren, vooral in de winningsindustrie. “Corruptie in deze sector impliceert het verlies van miljarden dollars, die zouden kunnen worden gebruikt om openbare diensten en ontwikkeling in één van de armste landen op het halfrond te verbeteren.”

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie