• donderdag 13 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Surinaamse economie herstelt ondanks inflatie van 53 procent

| snc.com | Door: Redactie

De Surinaamse economie klimt uit een diep dal door stevige economische hervormingen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) complimenteert de regering in Paramaribo met de aanpak. "De inflatie is nog hoog, maar ook die daalt", zegt IMF-directeur Kenji Okamura.

De beoordeling van het IMF is onderdeel van de steun die Suriname krijgt van het fonds. Door de positieve beoordeling ontvangt het land binnenkort ongeveer 52 miljoen dollar (ruim 49 miljoen euro). In de afgelopen jaren heeft het IMF al honderden miljoenen aan
Suriname geleend om het land uit een economische crisis te helpen.

In ruil voor die steun moest Suriname stevig hervormen. En dat doet het kabinet-Santokhi volgens het IMF ook. Zo heeft Suriname de subsidiëring van brandstof, stroom, gas en water beëindigd en worden ambtenaren die niet op hun werk verschijnen niet meer betaald. Ook is de btw op brandstoffen onlangs verhoogd van 5 naar 10 procent.

De hoge inflatie heeft de koopkracht van Surinamers in de afgelopen jaren weinig goedgedaan. In augustus waren de consumentenprijzen maar liefst 53,5 procent hoger dan een jaar eerder. Al sinds eind 2020 schommelt de inflatie rond

dat niveau.

Maar volgens Okamura zijn er betere tijden op komst. "De economie stabiliseert zich. De druk op de wisselkoers is afgenomen en de inflatie is weliswaar nog steeds hoog, maar daalt wel." De Centrale Bank van Suriname verwacht dat de inflatie dit jaar op ongeveer 40 procent gaat uitkomen.

Vrijdag komt de regering met de begrotingsplannen voor komend jaar.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie