• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Staatsschuld Suriname

| snc.com | Door: Redactie

De Wet op de Staatsschuld is acht keren gewijzigd, waarvan zes keren onder de vorige regering, die de wet aanpaste om meer leenruimte te creëren. De huidige regering heeft de wet in 2020 en 2023 herzien met als doel de staatsfinanciën duurzaam te beheren en in lijn te brengen met internationale normen.
 

Bij de wijziging in 2020 werd bepaald dat overschrijdingen van het obligoplafond alleen goedgekeurd worden bij negatieve economische omstandigheden. Sindsdien heeft de regering actief gewerkt aan het verlagen van de staatsschuld door schuldherschikkingen en aflossingen.
 

In 2020 bedroeg de totale staatsschuld volgens het IMF 147% van het BBP,

en is nu gedaald naar 131,9%. De buitenlandse schuld is wettelijk op 35% van het bbp gesteld, maar ligt nu op 103,7%, en de binnenlandse schuld is wettelijk 25%, maar bedraagt nu 28,2%.
 

Hoewel dit nog steeds hoog is, tonen de buitenlandse en binnenlandse schulden een neerwaartse trend. In het eerste kwartaal van dit jaar is de totale staatsschuld van Suriname met SRD 6,5 miljard gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023.
 

De regering moet conform de aanpassing van de wet in 2023 het obligoplafond binnen dertien in plaats van zes jaren terugbrengen naar 60%. Deze cijfers tonen

reeds aan dat zowel de binnenlandse als de buitenlandse schulden aan het dalen zijn, wat de inspanningen van de regering, om de financiële stabiliteit te verbeteren, aangeeft.

| snc.com | Door: Redactie