• vrijdag 19 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SPB-voorzitter Atompai: “Ik ben al moe om te praten met een minister die geen luisterend oor heeft”

| suriname herald | Door: Redactie

De voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), Mielando Atompai, is de houding van de minister van Justitie en Politie (Juspol), Kenneth Amoksi, zat. Volgens hem vertoont de bewindsman geen correcte houding wanneer er gesproken wordt over de tekortkomingen binnen de politieorganisatie.

De minister beweert dat het probleem van het tekort aan voertuigen op politiebureaus niet waar is. Volgens hem beschikken de politiebureaus wel over voertuigen, terwijl dat niet het geval is. “Misschien moet de gemeenschap zelf opstaan en naar hem toe gaan om dit aan hem te zeggen.

Misschien zal hij dan pas geloven dat het een serieus probleem is. Politiemannen kunnen

niet uitrijden bij aanrijdingen met dodelijke afloop, omdat ze geen voertuig hebben. Ook bij diefstallen kunnen ze niet direct reageren, en dit is al meerdere keren aangekaart,” geeft Atompai aan.

“Mijn tijd ga ik niet meer verspillen om met hem te praten over deze zaken. Ik heb betere dingen te doen met mijn tijd dan met iemand te praten die voet bij stuk houdt dat het een leugen is,” merkt de SPB-voorzitter op tegenover Suriname Herald. 

Volgens Atompai gaat het vooral om drukke ressorten die zonder voertuigen zitten, zoals het ressort Nieuwe Haven en de politiepost Santodorp. Ook de politiepost van Leiding

beschikt niet over een voertuig, net als vele andere ressorten. Als een politiepost wel over een voertuig beschikt, is het vaak een voertuig dat niet in een goede staat verkeert, dat ook nog eens assistentie moet verlenen aan andere nabijgelegen ressorten, vertelt Atompai.

Voor het ressort Santodorp is momenteel een voertuig ingehuurd, maar dat is niet voldoende voor veel andere politiebureaus met hetzelfde probleem. “Elke keer moeten de politieambtenaren aan de mensen doorgeven dat ze niet kunnen uitrijden, omdat ze geen voertuig hebben. Op deze manier is het niet prettig werken,” laat hij weten.

Politiefunctionarissen van de politiestations zijn de werksituatie zat. Ze kunnen hun werkzaamheden niet naar behoren uitvoeren. Deze situatie duurt al enige tijd voort. “We nemen de aangiftes aan, maar we kunnen niet uitrijden. We hebben een aantal aangiftes uit de buurt en omgeving die moeten worden afgehandeld, maar dat kunnen we niet vanwege het gebrek aan voertuigen,” geven agenten aan.

Wanneer er assistentie wordt verleend, moet die ook naar andere politieposten. Hierdoor duurt het langer. “Het werk blijft op deze manier achter,” geven de agenten aan. “Ook al gaat het om dringende zaken, we kunnen er niet altijd direct naartoe,” voegen ze toe.

Buurtbewoners ervaren dit als zeer lastig omdat ze zo niet kunnen rekenen op de politie. “De minister van Justitie en Politie moet hier iets aan doen om dit op te lossen. Bij inbraken komt de politie ook niet,” geven mensen aan die aangifte doen op het politiebureau.

Verder geven de agenten aan dat ze nu zelf voor hun uniform moeten zorgen. Van Juspol krijgen ze geen uniformen meer. “We moeten zelf de stof kopen en die naar de kleermaker brengen. Het enige dat we van het ministerie krijgen zijn de epauletten,” wordt meegedeeld.

| suriname herald | Door: Redactie