• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Somohardjo: “Terugroepwet van 2005 herinvoeren”

| sun.sr | Door: Redactie

De Pertjajah Luhur (PL) zal er alles aan doen om de Terugroepwet van 2005 te laten herinvoeren. PL-voorzitter Paul Somohardjo beroept zich in dit kader op het partijkiesstelsel. Een partijkiesstelsel houdt in dat je door een bepaalde politieke organisatie voorgedragen moet worden.

Echter, nu hebben we te maken met een andere kwestie. Het is geen districtenevenredigheid, maar landelijke evenredigheid. ‘Dat wil zeggen dat de partijdiscipline nog sterker onderdrukt wordt’, beklemtoont de partijvoorzitter. 

Toen er sprake was van het districtenstelsel, had de kandidaat uit Commewijne, alhoewel men beweert hij is DNA-lid in het algemeen, meer te maken met dat district, legt Somohardjo uit.

Maar

nu met het gewijzigde kiesstelsel waar de landelijke evenredigheid bepalend is, wil zeggen dat ook andere districtsbewoners op kandidaten van bijvoorbeeld Commewijne kunnen stemmen. ‘Kies niet zoveel op de persoon, maar op de partij’, zegt hij. 

Somohardjo blikt terug op de verkiezingen van 2015. Daar zou NDP inbraak hebben gepleegd bij PL onder leiding van Raymond Sapoen. De PL heeft Sapoen teruggeroepen met succes. Sapoen op zijn beurt ging vervolgens in hoger beroep. De NDP kwam toen met een nieuwe Terugroepwet. De nieuwe Terugroepwet zegt dat je teruggeroepen kan worden, maar de persoon kan aangeven ‘Ik ben niet van de PL

maar van de NDP’. Volgens de nieuwe Terugroepwet mag het parlement jouw terugroepen wanneer je vijf maanden lang het parlement niet bezoekt.

| sun.sr | Door: Redactie