• vrijdag 19 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SLM vliegt met achtste maatschappij in drie maanden

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is woensdag op de route Amsterdam-Paramaribo met de achtste leasemaatschappij in nog geen drie maanden tijd in zee gegaan. Een Airbus A340-300 van de Duitse luchtvaartmaatschappij Universal Sky Carrier (USC) heeft de passagiers naar Paramaribo verzorgd en zal andersom reizigers naar Amsterdam brengen.

De maatschappij maakt sinds het aflopen van de lease van de ‘eigen’ A340-300, bijna drie maanden geleden, steeds van andere wetleasetoestellen gebruik om de lijndienst tussen Schiphol en Paramaribo uit te voeren. Bij wetlease wordt een toestel inclusief crew gehuurd.

“Volgens deskundigen is dit leuk voor de vliegtuigliefhebber, maar vanuit commercieel oogpunt ‘niet optimaal'”

Kennelijk

heeft de maatschappij gezien haar zeer wankele financiële situatie moeite om een toestel in te huren, gezien het feit dat behalve Universal Sky Carrier zeven andere maatschappijen in de afgelopen maanden zijn ingehuurd om de route te onderhouden. Na de ‘eigen’ A340-300 volgden twee Airbus A330-200’s van Maleth Aero, een A330-200 en Boeing 777-200 van Privilege Style, een Airbus A340-300 van HiFly en een Airbus A330-300 van Smartlynx.

Volgens deskundigen is dit leuk voor de vliegtuigliefhebber, maar vanuit commercieel oogpunt “niet optimaal”. Wetlease kost de SLM veel geld, terwijl het eigen personeel thuis zit. Naar verluidt vlot het niet om voor

een langere periode op basis van goedkopere drylease (waarbij de eigen bemanning kan worden ingezet) in te huren, zoals de directie dat wilde.

Voor hoe lang de negentien jaar oude A340-300 van Universal Sky Carrier (USC) ongezet kan worden, is onbekend. Daar geeft de SLM geen duidelijkheid over. Het toestel vloog tot de coronacrisis voor South African Airways. Sinds vorig jaar is het in dienst bij USC, een relatief nieuwe Duitse wetleasemaatschappij. Aan boord van het toestel is plaats voor 253 passagiers, waarvan 38 in de Business Class. De A340 beschikt nog over het originele South African Airways-interieur.

| de ware tijd | Door: Redactie