• dinsdag 28 November 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Saoedi-Arabië onderzoekt tijdens een speciale top investeringsmogelijkheden in het Caribisch gebied

| snc.com | Door: Redactie

  • Onder de aanwezigen bevonden zich prominente Saoedische entiteiten uit de particuliere sector
  • Public Investment Fund, Aramco, Saudi National Bank, SABIC en het Saudi Fund for Development stuurden allemaal vertegenwoordigers
  • RIYAD: Saoedi-Arabië houdt investeringsmogelijkheden in het Caribisch gebied “scherp in de gaten”, vertelde een van de belangrijkste ministers van het Koninkrijk op een conferentie in Riyad.

Bron: arabnews.com | Google Translate

Minister van Toerisme Ahmed Al-Khateeb was een van een aantal functionarissen, staatshoofden en belangrijke spelers uit de particuliere sector tijdens het evenement, dat zich richtte op het verdiepen van de bilaterale betrekkingen en het faciliteren van nieuwe partnerschappen tussen het Koninkrijk en de 15

leden tellende Caribische Gemeenschapsorganisatie.

Onder de aanwezigen bevonden zich prominente Saoedische entiteiten uit de particuliere sector, waaronder het Public Investment Fund, Aramco, Saudi National Bank, SABIC en het Saudi Fund for Development.

Al-Khateeb zei tijdens zijn toespraak op het evenement: “We willen stappen zetten door u in contact te brengen met Saoedische investeerders … met een scherp oog voor investeringen in uw regio.”

SFD heeft al 670 miljoen dollar in de CARICOM-regio ingezet, terwijl er momenteel voor 200 miljard dollar aan projecten ter discussie staan, zei de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel Al-Jubeir, op de top.

“Het Caribisch gebied is een economische investering en zakelijke kans met hoge prioriteit voor Saoedi-Arabië”, zei de Saoedische minister van Investeringen Khalid Al-Falih tijdens de inauguratie van de top.

Hij voegde eraan toe: “Het partnerschap tussen het Koninkrijk en CARICOM wordt gekenmerkt door een nieuw en opwindend hoofdstuk met de historische en belangrijke inaugurele Saudi-CARICOM Rondetafelbijeenkomst.”

De gebeurtenis vond plaats toen Sultan Al-Marshad, CEO van de SFD, twee ontwikkelingsmemoranda van overeenstemming ondertekende met Saint Vincent en de Grenadines en St. Kitts en Nevis.

De overeenkomst die met Saint Vincent en de Grenadines is getekend, omvat het verstrekken van $ 50 miljoen ter financiering van de rehabilitatieprojecten van verschillende gebouwen en faciliteiten die zijn getroffen door natuurrampen.

Het fonds voegde eraan toe dat de financiering van dit project de essentiële infrastructuur zal herstellen en de economische veerkracht van het land zal vergroten.

Onder de tweede deal zal het fonds $40 miljoen toewijzen aan het uitbreidingsproject Needsmust Power Plant in Saint Kitts en Nevis. Dit initiatief is gericht op het versterken van de energiesector, het verbeteren van de energiekwaliteit en de toegang tot de bevolking.

Tijdens het forum merkte Al-Marshad op dat het Saudische Fonds al meer dan vier decennia samenwerkt met en langetermijnleningen verstrekt aan CARICOM-landen, met meer dan 25 projecten in verschillende sectoren, variërend van onderwijs, gezondheidszorg en energie tot logistieke diensten.

Kijkend naar de toekomst voegde hij eraan toe dat het orgaan klaar is om prioriteit te geven aan de ontwikkelingsprioriteiten van CARICOM, aangezien het technische teams klaar heeft staan om naar de respectieve landen te worden gemobiliseerd om hun ontwikkelingsprojecten te evalueren en te helpen bij de voorbereiding die nodig is voor de vereiste goedkeuring van de lening.

Toerisme heeft een cruciale rol gespeeld in de Caribische economie en heeft veel investeerders aangetrokken. Volgens de financiële dienstengroep BDA Aruba is de sector goed voor ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands product van alle 34 landen in de regio.

Het Caribisch gebied is ook afhankelijk van het toerisme voor buitenlandse valuta en is verantwoordelijk voor ongeveer 10 procent van de export naar Ecuador en Peru.

Om de banden tussen landen in de regio en Saoedi-Arabië verder te versterken, zei de minister van Investeringen dat het land de implementatie van een directe vlucht van het Koninkrijk naar Caribische landen zal bespreken via de nieuw opgerichte luchtvaartmaatschappij Riyadh Air.

De voorzitter van CARICOM, Roosevelt Skerrit, voegde eraan toe dat op 15 november een rechtstreekse 12 uur durende vlucht tussen Saoedi-Arabië en het Caribisch gebied met succes werd getest om als potentiële “toegangspoort” naar Zuid-Amerika te dienen.

“Hoewel we kleine eilandstaten in ontwikkeling zijn, hebben we in het Caribisch gebied enorme mogelijkheden voor aanzienlijke investeringen. Waar we ons bevinden, hebben we geweldige logistieke mogelijkheden voor de scheepvaart en voor luchtverbindingen”, aldus de premier van Jamaica, Andrew Holness.

Hij voegde eraan toe dat de landen “ongelooflijke kansen op het gebied van toerisme” hebben, omdat ze een groot aantal onontdekte pareltjes hebben waarvan ze hopen dat ze zullen dienen als knooppunt voor Saoedische investeringen.

“Als we ons willen concentreren op investeringen als de strategische richting voor ontwikkeling, kunnen onze investeerders er zeker van zijn dat de hele regio toezeggingen heeft gedaan voor het versterken en verdiepen van onze institutionele kaders om investeringen te beschermen”, aldus Holness.

In aanwezigheid van grote spelers op het gebied van hernieuwbare energie maakte de minister van Buitenlandse Zaken gebruik van het forum om op te roepen tot samenwerking tussen de staten in de aanloop naar COP 28 en daarna.

Mohammad Abunayyan, voorzitter en oprichter van ACWA Power uit Saoedi-Arabië, merkte op het forum op dat het bedrijf, als 's werelds meest concurrerende en grootste opslagplaats voor hernieuwbare energie, "meer dan blij" is om zijn technologie, capaciteit en expertise te delen met Caribische landen.

Hij voegde eraan toe dat ACWA Power het grootste ontziltingsbedrijf ter wereld is, met een dagelijkse productie van 7,6 miljoen kubieke meter.

Verder werd opgemerkt dat het bedrijf in 14 landen heeft geïnvesteerd in hernieuwbare ontzilting en, meest recent, in groene waterstof, met 78 miljard dollar aan activa onder beheer en meer dan 50 gigawatt aan geproduceerde energie.

Adel Al-Jubeir, die optreedt als Saoedische klimaatgezant, gebruikte zijn toespraak tot het forum om erop aan te dringen dat het Koninkrijk zich blijft inzetten voor de Overeenkomst van Parijs, die gelijkheid op het gebied van klimaatverandering en toegang tot hernieuwbare energie garandeert voor ontwikkelingslanden die het meest vatbaar zijn voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering. opwarming van de aarde.

“Wij delen een zeer sterke band met jullie landen en wij geloven ook in het bieden van hulp en steun aan landen die getroffen zijn door de klimaatverandering. En dat hebben we heel zijdelings gedaan. Wij geloven dat dit de meest efficiënte manier is om vooruitgang te boeken”, zei hij.

“Als het gaat om de agenda van de mondiale klimaatverandering. Wij zijn van mening dat het systeem eerlijk moet zijn. Wij geloven niet in hypocrisie. Wij geloven niet in tegenstellingen. En wij geloven niet in het scoren van politieke punten. Wij geloven in het aanpakken en oplossen van het probleem. En wij geloven in de wetenschap”, voegde Al-Jubeir eraan toe.

Saoedi-Arabië heeft 1 miljard dollar toegezegd om een bedrijf op te richten dat de steun aan opkomende landen moet bevorderen. Dit initiatief zal binnen “enkele maanden” operationeel worden, aldus de minister.

Het Koninkrijk is een van de ‘zeer weinige landen’ ter wereld die zich hebben gehouden aan de toezeggingen die ‘decennia geleden’ door de VN zijn gedaan om 0,7 procent van het bbp aan buitenlandse hulp te verstrekken, aldus Al-Jubeir.

De minister van Investeringen heeft plannen onthuld om één-op-één ontmoetingen tussen Saoedi-Arabische bedrijven uit de particuliere sector met afgevaardigden uit Caribische landen mogelijk te maken. Deze sessies bieden een platform voor diepgaande discussies over potentiële investeringsmogelijkheden.

Aramco Trading heeft al relaties opgebouwd met de CARICOM-landen omdat zij opslag hebben in deze regio's en willen uitbreiden om verschillende producten aan het gebied te helpen leveren.

“We hebben een aantal verwerkingsovereenkomsten geëvalueerd en evalueren momenteel ook met de bestaande olieraffinaderijen in (de CARICOM), waar we alle afname en levering van grondstoffen voor ruwe olie en geraffineerde producten aan CARICOM kunnen leveren en beheren”, zegt Aramco. zei de handelsvertegenwoordiger op het forum.

Terwijl het Koninkrijk zich op weg maakt naar een “enorme transformatie” in de vorm van zijn Visie 2030, zei Al-Jubeir: “We hebben partnerschappen nodig. We moeten ons met de wereld bezighouden. We willen dat de wereld met ons meedenkt.”


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie