• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Samenwerking met Afreximbank zal leiden tot wederzijds voordeel’

| cds | Door: Redactie

Na aankomst te Nassau, Bahama’s heeft president Chandrikapersad Santokhi een bilateraal gesprek gehad met de president en voorzitter van de Raad van Bestuur van de Afreximbank, professor Benedict Oramah. Tijdens de ontmoeting heeft president Santokhi aangegeven dat hij de inzet en visie van de Afrikaanse bank inspirerend en van groot belang vindt voor de samenwerking tussen beide landen en hun banken. Het staatshoofd benadrukte ook dat partnerschap met de Arabische landen en de uitdagingen die daarbij komen kijken begrijpelijk zijn. Het onderhoud vond plaats op 11 juni 2024.

“De afstand en het gebrek aan frequentie van interacties met markten, zoals de

Verenigde Staten en China, zijn inderdaad belangrijke factoren die we moeten aanpakken”, sprak de president. Volgens het Surinaamse staatshoofd zal de 31e Afreximbank Annual Meetings (AAM), een groot succes worden met bijna 4000 registraties en directe vluchten van Addis Ababa naar Las Vegas.

“Deze ontmoetingen en interacties zullen ongetwijfeld bijdragen aan het verminderen van de psychologische afstand en het versterken van economische banden”, voegde hij eraan toe. De president liet zijn waardering blijken voor de brede expertise welke de organisatie heeft van schuldenbeheer en staatsbedrijven tot pre-exportfinanciering.

Ook noemde hij de plannen van de organisatie om de capaciteit en structuur van financiële

steun uit te breiden indrukwekkend. Volgens president Santokhi komt het door de status van de bank als nummer één in syndicatie, boekhoudkundige, humanitaire en zorggerelateerde activiteiten in Afrika, dat de geloofwaardigheid en capaciteit om projecten te realiseren, wordt versterkt alsook haar holistische benadering van financiële dienstverlening.

Uit het gesprek kwam naar voren dat de Afrikaanse bedrijven bereid zijn om nieuwe wegen te verkennen, vooral in opkomende sectoren zoals handel in koolstofkredieten, IT en bankieren. Professor Oramah benadrukte dat hij ernaar uitkijkt om de deze kansen verder te bespreken en te verkennen tijdens een bezoek van de Afrikaanse bank aan Suriname en een mogelijke investerings- en handelsmissie.

Er is ook gesproken over partnerschap met Suriname en andere Caribische landen welke enorme mogelijkheden biedt voor groei en ontwikkeling. “Ik geloof dat onze samenwerking zal leiden tot wederzijds voordeel en aanzienlijke economische groei”, aldus president Santokhi.

Het plan om nieuwe investeringen aan te trekken en te faciliteren in de olie- en gasindustrie, samen met andere sectoren zoals landbouw, visserij, onroerend goed, medische diensten en onderwijs noemde de president veelbelovend. De verwachting van de definitieve investeringsbeslissing van Total Energies en de commerciële exploitatie van olie- en gasreserves in 2028 zijn hierbij genoemd als belangrijke mijlpalen. (CDS)

| cds | Door: Redactie