• zaterdag 23 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rotterdamse vrouwen vol lof over nieuw beeld van jonge, zwarte vrouw bij Centraal Station

| snc.com | Door: Redactie

Op het Stationsplein in Rotterdam is vrijdagmiddag het reusachtige bronzen beeld van een jonge, zwarte vrouw onthuld. Nadat het doek over het beeld werd weggehaald, volgde een groot applaus uit het publiek. Veel aanwezige vrouwen vertellen dat ze zich herkennen in het beeld.

Het beeld heet Moments Contained en is gemaakt door de Britse kunstenaar Thomas J. Price. De 42-jarige Brit woont in Londen en heeft Caribische roots. De kunstenaar staat bekend om zijn immense bronzen beelden van zwarte mannen en vrouwen die hij zelf 'everymen' en 'everywomen' noemt: het zijn geen specifieke mensen, maar beeltenissen die zijn samengesteld uit de gezichten van

meerdere personen. Price was samen met burgemeester Aboutaleb en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) aanwezig bij de onthulling. Bij het feestelijke moment werd ook een dansshow opgevoerd.

        

1080p geselecteerd als afspeelkwaliteitVideo speelt afvolume is 80%

Onthulling beeld CS

Oud-PvdA-raadslid Peggy Wijntuin is vol lof over het nieuwe kunstwerk. "Het is fantastisch dat Rotterdam als eerste stad in Nederland de zwarte vrouw laat rijzen, in volle glorie", zegt ze. "Net zoals ze hier bijdraagt aan alles wat deze stad te bieden heeft." Een tweede aanwezige zegt het 'heel erg mooi' te vinden. "Ik heb het beeld nu tien tot twaalf keer bekeken op mijn gemak. En ik vind het schitterend."

'Ze is authentiek en straalt kracht uit'

Zo denkt Shanygne Wiebers er ook over. Wiebers is van Suconnect, een organisatie die zich inzet voor Surinaamse studenten. "Ik vind het een prachtig en inspirerend beeld. Ik denk dat dit ook inspirerend is voor andere jonge vrouwen, die in strijd zijn met zichzelf en met wat er in de rest van de wereld gebeurt." 

Choreograaf Sheree Lenting heeft het dansstuk dat werd opgevoerd samen met collega's bedacht. "Ik voel me trots als ik naar het beeld kijk", zegt ze. Dat het beeld geplaatst is in Rotterdam, vindt ze ook belangrijk. "Waar anders dan in Rotterdam? Verder is ze authentiek, ze straalt kracht uit, vrouwelijkheid en het is een vrouw van kleur." Dat het beeld een zwarte vrouw is, maakt haar blij. "Ik zie mezelf terug in het stadsbeeld van Rotterdam."

Twee scholieren uit Schiedam en Rotterdam zijn ook enthousiast. De twee 12-jarigen zeggen het leuk te vinden dat het beeld een zwarte vrouw is. "Dat ze zwart is geeft een fijn gevoel, want ik ben zelf ook gekleurd", zegt een van hen. Haar vriendin vult aan: "Ik vind het mooi, want ze draagt een trainingspak. Heel veel mensen dragen makkelijke kleding."

Een 9-jarige scholier uit Curaçao prijst het beeld, omdat het een jonge vrouw is. "Er zijn namelijk al heel veel beelden van witte mannen."

Deze meiden deden mee met de dans bij de opening van het beeld© Rijnmond

Ook journaliste Sherina Leerdam is erg te spreken over het beeld. “Ik dacht: wow. Dit is écht. Ik ben er trots op Rotterdammer te zijn." Ook zij kan zich herkennen in het kunstwerk. "Een beeld van een volle curvy girl met de rug recht, wat onzeker, maar vastberaden. Heel tof.”

Leerdam noemt het plaatsen van het beeld een historisch moment voor de stad. “Rotterdam is een stad met 175 verschillende nationaliteiten. En die zie je niet altijd terug in de beeldende kunst. Je ziet dat vaak alleen op straat." Dit beeld brengt daar volgens haar verandering in. "Het laat zien dat we trots mogen zijn op de diversiteit van de stad.”

Rijnmondnieuws


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie