• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rijstplatform constateert afname padie-inzaai

| suriname herald | Door: Redactie

Het Rijstplatform heeft in de afgelopen periode een werkplan geformuleerd op basis van de gestelde doelen. Het orgaan kreeg bij zijn installatie in 2022 van president Chan Santokhi de opdracht een ommekeer te brengen in de Surinaamse rijstsector. Er is gisteren een onderhoud geweest met het staatshoofd en verslag gedaan van resultaten en knelpunten die aandacht behoeven.

Het platform probeert volgens voorzitter Soedeschand Jairam middels een ketenbenadering de rijstsector te stimuleren. Hij zegt dat het platform thans bezig is met diverse actiepunten. Om een aantal zaken gedaan te krijgen is de rechtstreekse ondersteuning van de regering nodig. Jairam constateert een afname

in de inzaai van padie. Er zijn daarom enkele productie stimulerende maatregelen voorgesteld aan de regering.

Met president Santokhi is van gedachten gewisseld over de rattenplaag, watermanagement, zaaizaad, chemicaliën, grondpapieren en financieringsmogelijkheden. Gevraagd is de boeren te ondersteunen met incentives. 

Het Rijstplatform wenst ook meer investering in onderzoek voor het verhogen van de rijstproductie, -kwaliteit en -diversiteit. Hij benadrukt dat Suriname moet kunnen blijven voldoen aan de internationale standaarden en meer inkomsten moet halen uit de rijstexport.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie