• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Reorganisatie Douane en Belastingen levert nog geen gewenste resultaten op

| suriname herald | Door: Redactie

Tijdens de regeringspersconferentie van zaterdag 25 mei 2024 werd aan president Chan Santokhi gevraagd of de reorganisatie van de Belastingdienst op de haven heeft geleid tot het innen van meer gelden en hoe er wordt omgegaan met illegaliteit op de haven. President Santokhi antwoordde dat hoewel er nu een inspecteur en een hoofd douane zijn benoemd, de instituten nog niet sterk genoeg zijn om maximale inkomsten binnen te halen.

“We lopen enorm veel mis, vooral op de haven,” zei hij. De president heeft de inspecteur en het hoofd douane de opdracht gegeven om alles te doen om de inkomsten te verhogen

en te digitaliseren. “Veel zaken verlopen goed georganiseerd, maar er moet ook opgetreden worden.”

Hij legde uit dat er problemen zijn met zowel over- als onderfacturering van bepaalde goederen. “Er worden bewust goederen overgefactureerd om de indruk te wekken dat er weinig winst wordt gemaakt wanneer de prijs wordt vastgesteld. Dit is allemaal terug te vinden in het Asycuda-systeem. Daarnaast vindt er ook onderfacturering plaats.”

Een ander probleem dat de president aanhaalde, betreft grote hoeveelheden sociale pakketten die in Suriname aankomen. Het vermoeden was dat de diaspora deze pakketten stuurde, maar het blijkt dat de diaspora slechts een paar pakketten stuurt. “Mensen

brengen grote hoeveelheden levensmiddelen als sociaal pakket binnen, waardoor ze geen invoerrechten hoeven te betalen. Deze goederen worden dan gewoon verkocht,” merkte het staatshoofd op.

President Santokhi erkende dat er ook bij de belastingdienst veel misgaat door capaciteitsproblemen. “Alle functionarissen hebben een brief gekregen dat ze hun belasting moeten aanzuiveren. Ik betaal mijn belastingen op tijd, elk jaar in maart.” 

Hij benadrukte dat dezelfde maatregel ook geldt voor de Economische Controle Dienst (ECD), waar nu veranderingen worden doorgevoerd. “Nieuwe mensen worden getraind om ervoor te zorgen dat elke vorm van economische criminaliteit wordt aangepakt,” aldus de president.

| suriname herald | Door: Redactie