• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering zal IMF-maatregelen niet blindelings overnemen

| suriname herald | Door: Redactie

De regering moet de maatregelen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet klakkeloos overnemen, maar rekening houden met de situatie van de bevolking. Dit zei vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk, woensdag, vóór aanvang van de Raad van Ministers (RvM). 

Volgens Brunswijk, moet het sociaal programma van de regering daarom ervoor zorgen dat niet meer personen in armoede belanden. “We gaan niet overal subsidiëren, maar er zijn mensen in de getto die geen eten op tafel kunnen zetten voor hun kinderen. Natuurlijk zegt het IMF dat we moeten afbouwen, maar we kunnen de bevolking niet in de steek laten.” 

Afgelopen dinsdag lanceerde president Chan

Santokhi het sociaal programma bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Tussen de 40.000 en 60.000 huishoudens zullen maandelijks een koopkrachtversterking krijgen van SRD 1800. 

Volgens Brunswijk zijn tot nu toe alle voorgestelde maatregelen van het IMF uitgevoerd. Echter liggen er nog vereisten van de monetaire financierder op tafel, die financieel zwaar zullen drukken op grote delen van de bevolking. 

Aan de andere kant geeft de vp aan dat er mogelijkheden gecreëerd worden voor de sociaal zwakkeren, zodat zij in hun eigen behoeften kunnen voorzien. Een van de mogelijkheden is het boosten van de productiesector. “Als we straks 50.000 personen

in het bestand hebben, moeten we ervoor zorgen dat het na twee tot drie jaar is afgenomen en maar uit 10.000 mensen bestaat.”

Tijdens de lancering van het sociaal programma afgelopen dinsdag gaf DNA-voorzitter Marinus Bee aan dat hij uitkijkt naar de beleidsdocumenten van het ministerie van Sozavo om personen zelfredzaam te maken. “We moeten ervoor waken dat de behoefte niet groter wordt.” 

Het beleid moet volgens Bee erop gericht zijn om mensen uit de armoede te halen. De parlementsvoorzitter kijkt uit naar ondersteuningsprojecten binnen het sociaal vangnet voor onder andere onderwijs, werkgelegenheid en de gezondheidszorg in plaats van personen alleen geld te geven.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie