• vrijdag 19 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering komt met digitalisering van douanesysteem

| suriname herald | Door: Redactie

In het kader van de verbetering van de dienstverlening bij de douane zijn er voorstellen gedaan om de aangiftes van ondernemers en particulieren voor deze dienst volledig te digitaliseren. Er zal geen mankracht meer nodig zijn om facturen op te maken, gaf minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning aan na de regeringsraadsvergadering.

Alle aangiftes zullen via de digitale weg moeten geschieden. De staat zal op deze manier minder inkomsten derven door corrupte en frauduleuze handelingen van derden binnen het systeem.

Deze voorstellen liggen al serieus op de tafel van de douane en het ministerie, aldus de minister. De afgelopen jaren is

er vaker gesproken over ordening van deze sector vanwege de vele schandalen die gekoppeld waren aan deze dienst. De regering moet dit vraagstuk nog grondig aanpakken. Er is vaker aangegeven dat de regering inkomsten derft door de frauduleuze handelingen die gepleegd worden.

Op de regeringspersconferentie van zaterdag 25 mei reageerde president Chan Santokhi ook op de vraag hoe het precies gesteld is met de reorganisatie van de Belastingdienst en de douane. De president is helemaal niet tevreden met hoe zaken zich voordoen binnen deze diensten, ondanks dat er nieuwe leidinggevenden zijn geplaatst.

“We lopen enorm veel mis, vooral op de haven,” zei

hij. De president heeft de inspecteur en het hoofd van de douane de opdracht gegeven om alles te doen om de inkomsten te verhogen en te digitaliseren. “Veel zaken verlopen goed georganiseerd, maar er moet ook worden opgetreden.”

Hij legde uit dat er problemen zijn met zowel over- als onderfacturering van bepaalde goederen. “Er worden bewust goederen overgefactureerd om de indruk te wekken dat er weinig winst wordt gemaakt wanneer de prijs wordt vastgesteld. Dit is allemaal terug te vinden in het Asycuda-systeem. Daarnaast vindt er ook onderfacturering plaats.” De regering zal niet schromen om zaken in versneld tempo te digitaliseren om dit soort zaken duurzaam op te lossen.

| suriname herald | Door: Redactie