• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING BESLIST DEZE WEEK OVER KIESSTELSEL

| united news | Door: Redactie

De regering staat deze week voor een belangrijke beslissing: het kiezen van een kiesstelsel. Na deze keuze zal het regeringsvoorstel en het standpunt worden voorgelegd aan De Nationale Assemblee (DNA).

President Chandrikapersad Santokhi heeft bevestigd dat hij voorstander is van het ‘One-Person, One-Vote’ kiesstelsel en dat dit zijn voorkeur heeft. “De president is voorstander van ‘One-Person, One-Vote’, zodat de stem van iedereen telt”, aldus Santokhi.

Eerder werd door de voorzitter van DNA, Marinus Bee, meerdere keren aangegeven dat er nog geen voorstel van de regering was over het kiesstelsel. Dit heeft het parlement er echter niet van weerhouden om alvast voorbereidingen te

treffen voor wijzigingen in het kiesstelsel, naar aanleiding van een uitspraak van het Constitutioneel Hof.

Het parlement heeft inmiddels verschillende initiatiefvoorstellen over het kiesstelsel ontvangen, waaronder voorstellen vanuit de samenleving.

Ongeveer twee weken geleden heeft de regering het eindrapport ontvangen van de voorzitter van de commissie werkgroep Kiesstelsel Kabinet President, die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van verschillende kiesstelsels voor Suriname.

In de top van de regering is vorige week gesproken over het vraagstuk van het kiesstelsel. Deze week zal duidelijk worden welk kiesstelsel de regering zal kiezen en het parlement kan binnenkort het voorstel en de standpunten verwachten. Santokhi benadrukt dat de

regering kiest voor een kiesstelsel dat goed is voor het land en het volk, een kiesstelsel dat democratisch is en een goede afspiegeling vormt van de Surinaamse samenleving.

Hij doet een beroep op het rechtvaardigheids- en democratiegevoel van de samenleving. Hij hoopt dat deze wetswijziging met 51 stemmen wordt aangenomen in DNA. “We moeten eruit komen. We moeten leiderschap tonen”, aldus Santokhi.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie