• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Raghoebarsing: “Samenleving gaat dure prijskaart OMO’s betalen”

| sun.sr | Door: Redactie

Beroering in de DNA. De rekening van de hoge rente die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) betaalt aan de Open Markt Operaties (OMO), zal uiteindelijk belanden bij de overheid, te weten het ministerie van Financiën & Planning, dus de bevolking.

“De samenleving zal uiteindelijk de prijskaart van de OMO-rente moeten betalen”, zei minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning zojuist in De Nationale Assemblee (DNA), waar de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen behandeld wordt.

NPS-fractieleider Gregory Rusland vroeg de minister wie de rekening van de OMO’s zal betalen, want de CBvS verdient niet. Intussen is al SRD 4,5 miljard aan OMO-rente

uitbetaald. 

Fout gegaan met OMO

Raghoebarsing, die de commissie leidde die het OMO-gebeuren moest onderzoeken, heeft harde woorden laten vallen in het dossier. Vooral over de rentepercentages. “Het is toen fout gegaan. Ik sta nog steeds achter het onderzoeksdossier. Er zijn dingen gebeurd die niet had mogen gebeuren”, zei de minister. De CBvS moet betalen op basis van zijn winst- en verliesrekening.

“De verdiencapaciteit van de CBvS is ernstig aangetast. Die is bijna we gen moet weer opgebouwd worden. Als het niet gedragen kan worden door de CBvS, dan moet het ministerie van Financiën & Planning inkomen, dus de samenleving. Dit had niet

mogen gebeuren”, zei Raghoebarsing.

De minister zei dat de rente die toen golden, voor een heleboel verontwaardiging heeft gezorgd. “Nu is het een stuk omlaag gegaan. We hebben een duur leergeld betaald. De gemeenschap moet het nu betalen. Hopelijk gaat de gemeenschap geen schade ondervinden hiervan”, aldus Raghoebarsing. 

De OMO’s waren ingevoerd door de CBvS om de overtollige SRD’s uit de samenleving af te romen. Vooral de banken belegden grote geldbedragen bij de CBvS.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie