• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Publiek onder de indruk van immigratie praalwagenoptocht

| suriname herald | Door: Redactie

“Mi na wan bakra. Mi tyari den kon wroko”, zegt een doodserieuze Soebhag Rampersad. Hij gaat gekleed als een plantage-opzichter met een geweer in zijn hand. Ook heeft hij een snor opgeplakt om een meer realistisch beeld te geven van een blanke opzichter. Rampersad zit voorop in de Lalla Rookh, de boot die deel uitmaakt van de praalwagenoptocht in verband met 150 jaar Hindoestaanse Immigratie op maandag 5 juni.

Soebhag Rampersad, is gekleed als een plantage-opzichter met een geweer in zijn hand. Foto: Suriname Herald

Al voor 12.00 uur had een ruim aantal personen, gekleed in verschillende traditionele klederdrachten, zich op het

Lalla Rookh-complex verzameld om mee te doen aan de festiviteit. Sommigen gingen helemaal uitgedost in de “fosteng krosi” precies zoals de immigranten die aanhadden toen ze 150 jaar geleden in de boot naar Suriname stapten. Onder de deelnemers bevond zich ook een groep vrouwen uit Dijkveld, die een passagiersbus compleet opgetuigd hadden met bloemen, groenten en fruit zoals manja, cacao, suikerriet, brede bon, zuurzak.

Vrouwen van Dijkveld. Foto: Suriname Herald

Voor de immigranten die naar Suriname kwamen om op de plantages te werken, was roti onmisbaar als voedsel. Het platbrood mocht dan ook niet ontbreken tijdens de optocht. Een van de vrouwen toonde hoe de immigranten dit met zich meebrachten. “Ze aten het zonder toespijs”, legt ze uit. Niet alleen de roti werd uit India meegenomen, maar ook liederen en verhalen. Zo liet een andere deelneemster een liedje horen dat zij overgeleverd heeft gekregen van haar grootouders. Het geheel werd luister bijgezet met het bespelen van de dhol oftewel drum.

Deze persoon die de god Hanuman moest voorstellen, is met een hijskraan omhoog gehesen. Foto: Suriname Herald

De praalwagenoptocht, die startte aan de Lalla Rookhweg, heeft verschillende buurten aangedaan met het Onafhankelijkheidsplein als eindbestemming. Zowel zwaar materieel als personenauto’s maakten hiervan deel uit. Ook de muziekformaties ontbraken niet noch minder de verschillende attracties. Zo was er een demonstratie waarbij een persoon die de god Hanuman moest voorstellen met een hijskraan omhoog gehesen en onder de kreet “Jai Shree Ram!” zweefde. Men was duidelijk onder de indruk van deze show, die met luid applaus werd gewaardeerd.

Ook de bikers, die deel uitmaakten van de optocht, trokken veel aandacht. Het publiek heeft op verschillende momenten meegedanst op de nummers die ten gehore werden gebracht, terwijl de gelegenheid om foto’s te maken met de Lalla Rookh niet onbenut werd gelaten. Het geheel werd ook door president Chan Santokhi, first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en enkele ministers vanuit het balkon van het presidentieel paleis gadegeslagen. De regeringsfunctionarissen lieten zien ook over de nodige dansskills te beschikken.

Foto: Suriname Herald

Dansschool ‘Shringara Natyalaya’ heeft ook haar beste danskunsten getoond met haar vertolking van ‘Indian Dance Roots’. De dansers gingen gekleed in fleurige kostuums, terwijl zij de Surinaamse vlag door middel van sjaals uitbeelden. Voor het presidentieel paleis is er een wervelend optreden geweest, waar ook de president en echtgenote van hebben genoten.

In de marge van de praalwagenoptocht ging er op het Onafhankelijkheidsplein, waar er een compleet dorp was opgezet, ook een cultureel festival van start. Speciaal hiervoor was ook de Indiase president Droupadi Murmu aanwezig. Zij is op uitnodiging van president Santokhi op staatsbezoek in Suriname en ook wel vanwege de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie