• zondag 03 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi vraagt opnieuw aandacht voor opheffing visumplicht naar Schengenlanden

| suriname herald | Door: Redactie

President Chan Santokhi ontving gisteren een delegatie van internationale partners, waaronder de Europese Unie, op het presidentieel paleis. De elfkoppige delegatie werd geleid door Helena König, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Europese Dienst voor externe zaken. 

Voorafgaand aan de ontmoeting met president Santokhi, had de delegatie een virtuele bijeenkomst met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Het bezoek van de delegatie had als doel om ondersteuning te bieden aan de democratie en democratische instituten in Suriname. 

Tijdens de bijeenkomst benadrukte president Santokhi het belang van een goede beleving van de democratie en sterke democratische instituten voor duurzame

ontwikkeling. De internationale partners verwelkomden de inzet van Suriname voor democratie, vrijheid, gelijkheid en eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat, met inbegrip van het recht op vreedzame demonstratie. Zij spraken hun steun uit voor de democratische instellingen van Suriname, haar democratisch gekozen regering en haar bevolking.

De partners, in het bijzonder de Europese Unie, benadrukten het belang van het versterken van partnerschappen met de Caribische regio, inclusief met Suriname. Versterking van de agrarische productie en connectiviteit werden daarbij als belangrijke sectoren aangemerkt.

Suriname vroeg aandacht voor het proces dat onlangs formeel op gang is gebracht voor wat betreft de opheffing van de visumplicht naar Schengenlanden. Ook werd het belang benadrukt van het opnieuw opzetten van een kantoor van de Europese Unie in Suriname, om het samenwerkingsportfolio met de EU verder aan te scherpen en uit te breiden.

De internationale partners verzekerden Suriname van hun blijvende steun voor de democratie en democratische ontwikkeling in het land. Ze spraken de wens uit om Suriname te zien floreren als een land waar de democratie wordt gehandhaafd en de rechtsstaat wordt gerespecteerd.

De Surinaamse delegatie bestond onder andere uit de ministers van Defensie, Krishna Mathoera, Justitie en Politie, Kenneth Amoksi en Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, evenals diverse functionarissen van het ministerie van BIBIS, waaronder ambassadeur Gilbêrt van Lierop die virtueel deelnam.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie