• vrijdag 19 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi spreekt over economische kansen op AfriCaribben Forum

| keynews.sr | Door: Redactie

Tijdens het Afri-Caribbean Trade and Investment Forum 2024 werd een presidentiële plenaire sessie gehouden met als thema ‘United we stand, divided we fall’, gericht op het opbouwen van relaties voor gedeelde toekomstperspectieven voor alle Afrikanen.

Zeven staatshoofden, voormalige staatshoofden of hun vertegenwoordigers namen op 13 juni 2024 deel aan de plenaire zitting, waaronder president Chandrikapersad Santokhi. Het staatshoofd heeft tijdens de sessies het belang van een lange termijnvisie en samenwerking tussen Afrika en het Caribisch gebied benadrukt.

President Santokhi is van mening dat de samenwerking tussen Afrika en het Caribisch gebied nog niet voldoende benut is. “Vandaag zijn we hier voor de

eerste keer samen met de Afrikaanse Naties en de Afrexim Bank in een land van de Caricom. Dat is een signaal dat we al zoveel jaren niet hebben kunnen samenwerken.” Hij is van mening dat mogelijkheden op het gebied van financiën, productie, arbeid en connectiviteit jarenlang zijn gemist. “En dat is wat we moeten omarmen als we naar de toekomst kijken”, voegt hij toe.

Suriname heeft volgens president Santokhi een sleutelpositie als Zuid-Amerikaans land, lid van de Caricom en koolstofnegatief land, met grote kansen in de olie- en gassector. “Laten we via gezamenlijke investeringen en productie deze rijkdom delen met de regio

en met de wereld.” Hij onderstreept het belang van het creëren van voedsel- en energiezekerheid. “We moeten deze middelen niet alleen voor een kleine groep mensen behouden, maar laten we de rijkdom delen. Ik nodig het hele bedrijfsleven uit om te komen investeren”, stelt president Santokhi.

De Surinaamse regeringsleider vindt dat beide regio’s alle potentie hebben om zichzelf te ontwikkelen. “Met strategische samenwerking kunnen alle landen binnen deze regio’s sterk ontwikkelde landen worden”, aldus president Santokhi. Hij benadrukt het ontwerpen van een langetermijnvisie gericht op 2060. Een verenigde leiderschapsvisie is volgens hem essentieel om eenheid en een gunstige toekomst te creëren voor zowel de Afrikaanse naties als het Caribisch gebied.

Het staatshoofd laat doorschemeren dat integratie van het financiële systeem en samenwerkingsovereenkomsten nodig zijn om preferentiële economische markten te creëren en betere kansen te bieden om zaken te doen als regio. “Communicatie tussen mensen is nodig om vertrouwen te creëren. Dat is de basis voor alles wat we willen bereiken”, aldus de president.

| keynews.sr | Door: Redactie