• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi ontvangt rapportage status port Nickerie

| cds | Door: Redactie

N.V. Havenbeheer Suriname en Phoenix Development Company zijn een partnerschap aangegaan voor de ontwikkeling van een diepwaterhaven en een speciale economische zone in het district Nickerie. Op 1 maart 2023 hebben leden van beide partners alsook, algemeen directeur van Staatsolie Anand Jagesar, in dit kader een bespreking gehad met president Chandrikapersad Santokhi, en minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT). Bij deze gelegenheid is de status gepresenteerd aan het staatshoofd.

In november 2022 werd het officiële startsein gegeven voor het aanleggen van een nieuwe diepwaterhaven, genaamd Port of Nickerie. Deze haven zal in de toekomst van grote betekenis zijn

voor faciliteiten op het gebied van handel, landbouw, toerisme, en de export van LNG-gas (Liquefied Natural Gas).

Phoenix Development Company is een platform voor alle nationale en internationale bedrijven om hun goederen en diensten te leveren aan de near-shore en off-shore industrieën in de regio. Het platform heeft de haven van Rotterdam gecontracteerd om te helpen bij de ontwikkeling van de diepwaterhaven en Firebird LNG voor het verwerken van aardgas tot liquefied natural gas oftewel vloeibaar aardgas.

Firebird LNG ziet de wereldwijde vraag naar vloeibaar aardgas toenemen, en dus ook business kansen gezien de gasvoorraden in Suriname en Guyana. Om in 2023

FID (Final Investment Decision) te maken in Suriname, wenst Firebird LNG een overeenkomst te sluiten met Staatsolie om gas uit Guyana te importeren dit te verwerken, vloeibaar te maken en wereldwijd te exporteren in overeenstemming met de Surinaamse Petroleumwet van 1990. Daarbij vraagt Staatsolie naar meer informatie om een duidelijker beeld te hebben over de haalbaarheid hiervan, en hoe de samenwerking eruit zou moeten zien.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| cds | Door: Redactie