• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi benadrukt de kracht van sport tijdens Olympic Day 2024

| suriname herald | Door: Redactie

Jaarlijks vindt op 23 juni ‘The Olympic Day’ plaats, een wereldwijd initiatief voor het vieren van ‘The Olympic Movement’ ter bevordering van een gezonde en actieve levensstijl. Dit jaar heeft Suriname deze dag gevierd met een uitgebreid interactief sportevenement op het Onafhankelijkheidsplein en in de Congreshal, georganiseerd door het Surinaams Olympisch Comité (SOC). 

Dit evenement bracht een groot aantal Surinamers samen, die deelnamen aan diverse sportactiviteiten en de olympische waarden van beweging, educatie en ontdekking omarmden. Tijdens dit sportevenement waren onder andere de ambassadeur van Frankrijk in Suriname, Nicolas de Bouillane de Lacoste, directeur Sportzaken Gordon Touw Ngie Tjouw, de voorzitter

van het Surinaams Olympisch Comité, Ramon Tjon-A-Fat, evenals andere bestuursleden van het Olympisch Comité en sporters aanwezig. Deze activiteit werd geopend door president Chan Santokhi.

Het staatshoofd benadrukte in zijn openingswoord de gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de overheid als individuen om een gezonde levensstijl te bevorderen. Daarnaast informeerde hij de aanwezigen dat tijdens een recente aandeelhoudersvergadering van Staatsolie US$ 2.5 miljoen is vrijgemaakt ter ondersteuning van sportactiviteiten dit jaar. 

“Er zijn reeds honderd projectvoorstellen ontvangen gericht op het faciliteren van sportmogelijkheden voor jongeren, waaronder infrastructuur zoals kunstgrasvelden, verlichting, stadions, en sportuitrusting, die door de regering zullen worden gefinancierd”, stelt het staatshoofd. Dit

initiatief beoogt alle individuen in staat te stellen hun sporttalent te ontwikkelen, zonder belemmerd te worden door een gebrek aan basisfaciliteiten.

Het sportevenement op het Onafhankelijkheidsplein bood de aanwezigen de gelegenheid om kennis te maken met verschillende olympische sporten die in Suriname worden beoefend. Het SOC heeft samen met zijn lidbonden diverse sporten gepresenteerd. De aanwezigen werden in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan de diverse sporten en konden zich eventueel ook gelijk aansluiten bij een sportvereniging. 

Dit jaar is niet alleen het jaar van de Olympische Spelen in Parijs, maar ook het 65-jarig jubileum van het SOC, dat werd opgericht op 4 september 1959. President Santokhi herinnerde de aanwezigen aan de rijke olympische geschiedenis van Suriname, met speciale erkenning voor atleten zoals Letitia Vriesde en Anthony Nesty, die onder uitdagende omstandigheden opmerkelijke prestaties hebben geleverd en Suriname wereldwijd bekendheid hebben gegeven in de sportarena. 

Hij benadrukte dat hoewel de omstandigheden vaak niet ideaal zullen zijn, elementen zoals vaderlandsliefde bijdragen aan het behalen van topresultaten. Als voorbeeld noemde hij wielrenner Jaïr Tjon En Fa, die ondanks het ontbreken van een indoorbaan in Suriname, zijn sportcarrière nastreeft. 

Het staatshoofd onderstreepte tevens dat sport de potentie heeft om Suriname op de wereldkaart te zetten door uitmuntende prestaties van het land, wat kan bijdragen aan economische ontwikkeling en toerisme.

| suriname herald | Door: Redactie