• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi aangekomen op de Bahama’s

| sun.sr | Door: Redactie

President Santokhi en delegatie zijn aangekomen in Nassau, Bahama’s, waar de derde Afri-Caribean conferentie wordt gehouden. Deze conferentie wordt gesponsord en georganiseerd door de Afrexim Bank van Afrika. Bij aankomst op 11 juni werd de president met militaire eer ontvangen en begeleid naar het hotel waar hij van 12 t/m 14 juni 2024 zal verblijven, met garantie van de Bahamaanse regering.

Direct na aankomst had de president een langdurige ontmoeting van meer dan een uur met de president van de Afrexim Bank, Professor Benedict Oramah. Tijdens deze vergadering bespraken ze diverse onderwerpen, waaronder de interesse van de Afrexim Bank in Suriname,

met name in de olie- en gassector, maar ook in de toerisme-, vastgoed- en de agrarische sector. Ook werden opties voor schuldherfinanciering besproken, evenals verschillende investeringsmodaliteiten in diverse sectoren.

Het plan is om al deze mogelijke projecten nu te inventariseren. Op basis daarvan zal een handels- en investeringsmissie onder leiding van de president van de Afrexim Bank naar Suriname afreizen, waarschijnlijk in juli of augustus.

Ondertussen zullen er technische besprekingen plaatsvinden in de komende weken, met betrekking tot de eventuele herfinanciering van schulden. Het doel is om geherstructureerde schulden tegen betere voorwaarden af te kopen, wat meer fiscale ruimte zou creëren op

de Surinaamse begroting.

Dit eerste gesprek zette de toon voor de aanwezigheid van het Surinaamse staatshoofd op de conferentie. Het is een gelegenheid om, na macro-economische stabilisatie, te focussen op investeringen in de productiesector en zoveel mogelijk internationaal kapitaal te mobiliseren.

Daarnaast worden de samenwerking met Afrika en de culturele en handelsbetrekkingen versterkt. Tijdens de conferentie zullen diverse aspecten hiervan worden besproken, waaronder het creëren van een handelsverdrag tussen Afrika en CARICOM-landen, wat de export van producten onder betere voorwaarden zou kunnen bevorderen.

De president zal ook deelnemen aan een presidentieel panel op donderdagmiddag 13 juni, samen met acht tot negen andere presidenten en premiers uit CARICOM en Afrika, om strategische lijnen uit te zetten voor toekomstige samenwerking die verder zal worden versterkt en geïntensiveerd.

| sun.sr | Door: Redactie