• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PRESIDENT INDIA NIET MET LEGE HANDEN NAAR SURINAME | MEDICIJNEN EN AGRARISCHE SAMENWERKING OP TAFEL

| united news | Door: Redactie

Foto: President Droupadi Murmu 

President Droupadi Murmu heeft maandag haar Surinaamse ambtgenoot Chandrikapersad Santokhi ontmoet en besproken hoe bilaterale samenwerking op verschillende gebieden, waaronder defensie, IT en capaciteitsopbouw, kan worden verdiept.

Tijdens het bezoek zijn vier Memoranda of Understanding (MoU’s) overeengekomen die verschillende sectoren regarderen, waaronder gezondheid en landbouw.

Murmu, die zondag in Suriname arriveerde voor een driedaags staatsbezoek – haar eerste sinds haar aantreden in juli vorig jaar -, werd hartelijk verwelkomd door president Santokhi in het presidentieel paleis. Speciale postzegelomslagen ter gelegenheid van 150 jaar aankomst van Indiërs in Suriname werden aan president Droupadi Murmu overhandigd.

De president overhandigde symbolisch een doos

medicijnen aan president Santokhi als blijk van India’s donatie van noodmedicijnen aan Suriname.

Maandag woonden president Murmu en president Santokhi een prachtige opvoering bij van de aankomst van de eerste groep Indiërs in Suriname aan boord van de Lalla Rookh. De opvoering werd uitgebeeld door lokale artiesten. Murmu opende ook een gesimuleerd dorp met modelwoningen, artiesten en acteurs die het dagelijks leven van de vroege Indiaas-Surinaamse gemeenschappen uitbeeldden.

Het eerste schip met 452 Indiase arbeiders arriveerde op 5 juni 1873 in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. De meeste arbeiders kwamen uit Oost-Uttar Pradesh en Bihar. “President Murmu bracht eerbetoon aan het Baba en Mai-monument, een symbolische representatie van de eerste Indiase man en vrouw die voet aan wal zetten in Suriname. Een plechtige gelegenheid om de offers en strijd van de 34.000 Indiërs die in Suriname arriveerden te herdenken!” aldus de persdienst van president Murmu.

Ze bracht ook eerbetoon aan het Mama Sranan-monument in Suriname. Het monument representeert Mama Sranan, of Moeder Suriname, die haar vijf kinderen vasthoudt, de vijf grote etniciteiten die in Suriname wonen.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie