• zondag 04 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PRESIDENT ALI; GUYANA, T&T EN SURINAME KUNNEN 100 JAAR IN DE REGIONALE ELEKTRICITEITSBEHOEFTE VOORZIEN

| united news | Door: Redactie

Als de aardgasreserves van Guyana, Trinidad & Tobago en Suriname ten volle worden ontwikkeld, kunnen deze landen een eeuw lang in de regionale elektriciteitsbehoefte voorzien, zo heeft president Dr. Irfaan Ali het berekend.

Hij bracht dit standpunt dinsdag naar voren tijdens de opening van de 2023 Energy Conference in het Marriott Hotel in Georgetown, toen hij uitlegde dat er veel mogelijkheden zijn in de aardgasindustrie. Het staatshoofd gaf een voorbeeld van het Braziliaanse Roraima; het is de enige staat buiten het nationale netwerk in Brazilië die de kosten voor het opwekken van elektriciteit voor de bevolking, van die staat, met zich meebrengt. “Om

elektriciteit op te wekken moeten ze fossiele brandstoffen vervoeren vanuit Manaus, op 780 km van Boa Vista, de hoofdstad van Roraima. 

Alleen al dit jaar zal de federale regering de elektriciteit in de staat Roraima met 2,3 miljard dollar moeten subsidiëren…voor een bevolking van drie miljoen mensen”. Tegen deze achtergrond sprak de Guyanese president over het aardgaspotentieel dat in het Caribisch gebied aanwezig is.

Dus… indien het volledig wordt gerealiseerd, goedkopere en schonere elektriciteit kan opleveren. Hij schetste dat in het tussentijdse verslag van het ministerie van Financiën van Guyana staat, dat de geschatte winbare gasreserve van het land 17 biljoen kubieke voet bedraagt; waarmee Guyana een van de grootste houders van aardgasreserves in de regio is. 

“Venezuela heeft ongeveer 200 biljoen kubieke voet aan bewezen aardgasreserves. Het Guyana-Suriname Basin heeft naar schatting meer dan 30 biljoen kubieke voet aardgas. Trinidad en Tobago heeft bewezen aardgasreserves van 10 biljoen kubieke voet en een geschat potentieel van 23 biljoen kubieke voet. “Het heeft 54 biljoen kubieke voet gas om 7,3 miljoen gigawattuur energie te produceren.

Dus, met de gecombineerde geschatte elektriciteitsbehoefte voor Caricom en Roraima van ongeveer 40 duizend gigawattuur, kan het gecombineerde gaspotentieel van Guyana, Suriname, Trinidad & Tobago alleen al voor meer dan 100 jaar energie leveren.”

Guyana voert momenteel gesprekken met een aantal landen over een energiecorridor en er wordt gewerkt aan een regionale energiestrategie. Tot de landen die naar verwachting aan die strategie zullen deelnemen behoren Guyana, Suriname, Trinidad & Tobago, Brazilië en zelfs Barbados, dat over aardgaspotentieel beschikt. 

De eerste keer dat president Ali sprak over de belangstelling van Trinidad voor het energiecorridor-initiatief was in juni 2022, tijdens de Suriname Energy, Oil & Gas Summit & Exhibition, toen hij bekendmaakte dat er wordt gewerkt aan een regionale energiestrategie om de olie- en aardgasproducenten in de regio met elkaar te verbinden.

Toen had de Guyanese leider gezegd dat Guyana, Suriname en Brazilië al besprekingen waren begonnen over het combineren van hun capaciteiten om een energiecorridor te creëren en het potentieel te ontsluiten voor een reeks initiatieven op het gebied van productie en industriële ontwikkeling. Maar dat Trinidad ook geïnteresseerd is om met hen samen te werken om een deel van dit potentieel te ontsluiten.Er wordt al enige tijd gesproken over een energiecorridor, waarbij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) zowel basis- als pre-haalbaarheidsstudies heeft verricht. Guyana is partij bij een memorandum van overeenstemming over de noordelijke boog.

De operationalisering van het gas-to-energy-project zal naar verwachting leiden tot een halvering van de huidige elektriciteitskosten, wat de expansie van de industriële en commerciële sectoren zal stimuleren.Tot dusver heeft de regering 24,6 miljard dollar uitgegeven voor het opstarten van dit project. 

Dit omvat 400 miljoen dollar voor de aankoop van particuliere gronden om de aanleg van pijpleidingen in regio drie te vergemakkelijken en de resterende 24,213 miljard dollar was een betaling van 15% voor het Engineering Procurement and Construction (EPC)-contract, dat eind vorig jaar werd gegund aan de Amerikaanse bedrijven CH4 en Lindsayca.
De totale kosten van het EPC-contract bedragen 759,8 miljoen dollar.

Naast het EPC-contract zal het toezicht op de onderdelen NGL en elektriciteitscentrale van het project nog eens 23 miljoen USD kosten.
Met een tijdschema voor de levering van rijk gas als brandstof voor de elektriciteitscentrale, tegen eind 2024 en de NGL-installatie die tegen 2025 online moet zijn, vorderen de werkzaamheden om het gas-to-energy project van de grond te krijgen.

REGIO GUYANA 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie