• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Poetins nachtmerrie: door Zweden en Finland is Baltische Zee straks 'NAVO-meer'

| snc.com | Door: Redactie

Terwijl de Russische president Vladimir Poetin met man en macht het oosten van Oekraïne probeert te veroveren, leidt hij vandaag elders in Europa mogelijk een gevoelige nederlaag. Bij toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO gebeurt precies wat hij niet wil: de controle verliezen over de belangrijke Baltische Zee.

Tijdens de NAVO-top in Madrid wordt vanaf vandaag onderhandeld over de historische toetreding van Zweden en Finland tot het militaire bondgenootschap. De twee landen wilden daar nooit bij horen, maar dat is door de invasie van Rusland in Oekraïne helemaal veranderd.

"De wereld is veranderd, en wij moeten ook veranderen", zegt de bekende Zweedse defensie-expert en luitenant-kolonel Joakim Paasikivi in een interview met RTL Nieuws. "Alle dreigende signalen uit Moskou en de niet uitgelokte aanval op een vredelievend buurland is voor ons een enorme wake-up call geweest. We realiseren ons nu dat het beter is om je onder vrienden te begeven."

Dat laatste heeft alles te maken met het beroemde artikel 5 van de NAVO. Daarin staat dat een aanval op één, een aanval op allen is. Oftewel: Zweden en Finland krijgen dan militaire steun van machtige landen als de VS, Frankrijk, het VK en Turkije. Dat laatste land ligt nog wel stevig dwars bij de toetreding van de twee, al is de verwachting dat die plooien mogelijk al in Madrid worden gladgestreken.

BRON: RTL Nieuws


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie