• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Pleidooi voor meer Kamerleden kan op steeds meer steun rekenen in parlement

| snc.com | Door: Redactie

Het aantal Tweede Kamerleden moet omhoog van 150 naar minstens 250. Dat vinden ChristenUnie en Volt. Door het aantal Kamerleden uit te breiden, moet het parlement beter in staat zijn de regering te controleren én om zelf wetten te schrijven. D66, SP, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt zien wel wat in het voorstel.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen schreven de initiatiefnota, waarin óók wordt gepleit voor debatten over politieke visies en het transparanter maken van de totstandkoming van wetgeving. Al deze zaken moeten onder meer het vertrouwen in politiek herstellen.

Complexere wereld
Maar een belangrijk

punt is uitbreiding van het huidige aantal Tweede Kamerleden.

"In vergelijking met de andere Europese landen zijn de Nederlandse kiezers slecht vertegenwoordigd en krijgen zij de minste democratische waar voor hun stem. De bevolking van Nederland groeit, er zijn steeds meer bewindslieden, de samenleving is diverser, er zijn meer internationale verplichtingen en de wereld wordt steeds complexer. Ondanks deze veranderingen, is het aantal Kamerleden sinds 1956 met 150 gelijk gebleven."

Bron: RTL Nieuws


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie