• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Orkaan Ian teistert Florida met stormvloed

| snc.com | Door: Redactie

Orkaan Ian zorgt in sommige kustplaatsen voor een stormvloed van zo'n 3,6 meter hoog. De stormvloed veroorzaakt grote overstromingen, maar volgens de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, stijgt het water aan de kust niet verder nu de orkaan landinwaarts trekt. De orkaan kwam eerder op de dag aan land en meet snelheden tot 241 kilometer per uur.

Woensdagavond werd het zuidwesten van Florida bereikt. Ian werd opgeschaald naar categorie vier, wat betekent dat windsnelheden tot ruim 250 kilometer per uur mogelijk zijn. Er is maar één gevaarlijkere categorie: nummer vijf. Weerexperts bestempelden de orkaan als "extreem gevaarlijk". Het is een van

de zwaarste stormen ooit in de Verenigde Staten.

Meer dan een miljoen woningen en bedrijfsgebouwen zitten zonder stroom. In Collier County, ten zuiden van waar Ian aan land kwam, zitten verschillende mensen door het stijgende water vast in hun huizen, meldt een politiewoordvoerder. DeSantis meldt dat er 250 vliegtuigen en helikopters, 1600 voertuigen en driehonderd boten in gereedheid zijn gebracht om burgers te hulp te schieten zodra dat kan.

Op sociale media worden veel beelden gedeeld van de storm. De Amerikaanse weerman Mike Bettes deelt op Twitter beeld waarop te zien is dat het water bijna twee meter hoog in de straten

langs de kust staat. Een foto waarop te zien is dat de flamingo's van Sunken Gardens in St. Petersburg in de staat Florida in de toiletten in veiligheid zijn gebracht, krijgt veel reacties op Twitter.

De verwachting is dat Ian boven land langzaam maar zeker afzwakt, maar tot zeker donderdag moet rekening worden gehouden met ernstige overlast. Op beelden op sociale media is te zien hoe straten aan de kust van Florida blank staan, auto's bijna kopje-onder gaan en bomen in horizontale positie buigen door de wind.

De regio vol stranden en grote hotels is normaal juist een zonnige bestemming voor gepensioneerden en vakantiegangers. Die werden woensdag juist gesommeerd om zo snel mogelijk naar een veiligere plek te vertrekken. Sommige vluchtroutes zoals bruggen zijn al afgesloten, omdat het te gevaarlijk is om nog de straat op te gaan. In totaal zijn ongeveer 2,5 miljoen inwoners van Florida geëvacueerd, meldt persbureau AP. Voordat Ian aan land kwam in Florida, raasde de orkaan al over het westelijke gedeelte van Cuba.

Twee mensen kwamen daar om het leven en de elektriciteitsvoorziening op het eiland raakte ontregeld. Ian bracht onderweg naar Florida een boot met Cubaanse migranten tot zinken. Volgens de Amerikaanse grenspolitie worden 20 opvarenden vermist. Dat waren er 23, maar de kustwacht heeft drie drenkelingen kunnen redden. De zoektocht naar slachtoffers gaat met behulp van helikopters verder. "Over deze storm gaan we het nog heel veel jaar hebben. Dit is een historische gebeurtenis", zei Ken Graham, directeur van de National Weather Service.

BRON: NU


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie