• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OPINIE: Cassave politiek en kapitaalsvernietiging

| snc.com | Door: Leendert Doerga

SREFIDENSI 2016 DEEL 3 (SLOT).

DE VERNIETIGING VAN ONZE PRODUCTIEBEDRIJVEN.

Cassave politiek en kapitaalsvernietiging.

Terwijl de cassave meelfabriek IAP NV. (oprichters Winston Lackin, Robert Power,Kamla Madho) in het district Para reeds lang gesloten en gestorven is ,vanwege redenen die in opdracht van Minister Soeresh Algoe van LVV door de CLAD in onderzoek is , komt volgens minister Algoe een tweede cassavefabriek in het district Saramacca.Er is een promotersgroup opgericht voor het opstellen van een actieplan 2017 en de plannen zijn afkomstig van de Latijns-Amerikaanse en Caribische organisatie voor onderzoek en ontwikkeling van cassave (Clayuca) en de Europese Unie. Algoe zei desgevraagd dat het

een compleet private onderneming wordt, wat de garantie biedt dat de(tweede) onderneming NIET hetzelfde lot te wachten staat als IAP NV in Para, waar er ruime POLITIEKE BEMOEIENIS was.

Algoe was bij zijn aantreden als Minister LVV in april 2014 al op de hoogte van de slechte gang van zaken bij IAP NV .Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat de ondergang van IAP cassave meelfabriek te wijten is aan verregaande POLITIEKE BEMOEIENIS . Algoe heeft als verantwoordelijke minister heel vaak de belofte gedaan daar snel orde op zaken te zullen stellen. Sinds de opening in 2012 heeft de IAP – cassavefabriek nauwelijks

gedraaid.

Terwijl de eerste cassave meelfabriek in Para (dichtbij Zanderij) nauwelijks vruchten heeft afgeworpen ,in feite nooit iets noemenswaardig heeft geproduceerd, worden voorbereidingen getroffen voor de opzet van een tweede fabriek in Saramacca. Er is enorm veel kritiek geweest op de fabriek van IAP NV. daar de regering vanaf de overname op 1 april 2013 tot een jaar daarna SRD.5,2 miljoen had overgemaakt naar de onderneming, waar mevrouw Kamla Madho (echtgenote van Winston Lackin) de president-commissaris van was en Robert Power commissaris. In het eerste kwartaal van 2014 was een lening van SRD.2,7 miljoen door de regering gegeven aan IAP voor onder andere opkoop en verwerking van cassave. En voor export van cassavemeel naar een consortium van bedrijven in Bardados (Caricom).

MINISTER ALGOE en Kamla Madho zeggen :...” dat ondanks de negatieve uitspraken over het IAP cassave bedrijf , het bestaansrecht van dit bedrijf is bewezen. We gaan cassave telen en we gaan er zwaar tegenaan gaan zegt Algoe. Hij was een van de trainers samen met Madho en het IAP team.Er zijn 743 mensen getraind om de teelt en productie veilig te stellen. Barbados is de afnemer waarmee IAP in zee gaat.Het gaat om 10.000 kg. cassavemeel , met een geschatte waarde van US.dollar 40.000. De lokale partner is de Meelmaatschappij De Molen en wij gaan commerciele producten op de markt brengen o.a. cassavemeel-tarwe mix, cassavezetmeel, geraspte cassave, kasripo, cassave friet en telo....”

Chan Santokhi (VHP) :...” de VHP heeft het cassave project volledig ondersteund. Het gaat om een fabriek die de capaciteit heeft om 30 ton cassave op dagbasis te verwerken. Landelijk zijn er bijkans 750 kleine ondernemers getraind om cassave bestemd voor de cassave meelfabriek te planten. In Saramacca zijn er meer dan 150 boeren getraind in de cassaveteelt. Er werd gewacht op de boeren van Matta .Deze boeren hebben grote hoeveelheden cassave geleverd. Er is zoveel geinvesteerd in het project, maar de boeren zijn ermee blijven zitten. Het is voor de benadeelde cassave-boeren een nachtmerrie. Zij zijn misleid door een geweldige propaganda om de handen uit de mouwen te steken, deze in de modder te steken en aan de slag te gaan met MASSA CASSAVEP RODUCTIE voor de verwerking in de IAP –fabriek, maar zij zijn uiteindelijk BEDROGEN uitgekomen. Alles is mislukt en iedereen is muisstil.Ook CLAD , minister Algoe,Winston Lackin, Kamla Madho en Robert Power zijn muisstil.....”

Ministerie van Handel en Industrie: heeft voor het begrotingsjaar 2016 het geldbedrag groot SRD.6 miljoen opgebracht voor ontwikkeling van de Industriele sector en export bevordering. Samen met o.a. de ASFA en het Suriname Business Forum zal dit ministerie de export van Surinaamse producten doen bevorderen. Voor het begrotingsjaar 2016 is een bedrag van SRD. 450.000 opgebracht voor subsidie uitkering aan Suriname Business Forum waarvan Gilbert Van Dijk de general manager is. GILBERT VAN DIJK:...” we zijn lid van Caricom maar we maken er geen gebruik van en we zoeken veels te ver weg naar(export) markten, terwijl we markten hebben die dichterbij huis zijn. In een ontwikkeling van de Export Readiness programma was de Caribbean Development Bank ook direct te vinden voor het ontwerpen van een EXPORT-model .Het model is tevens bruikbaar voor ALLE markten.Het is nu belangrijk dat de Surinaamse BEDRIJVEN die markt betreden en afzetten wat ze af kunnen zetten. Op een later tijdstip komen de GROTE INVESTERINGEN....”; aldus Gilbert van Dijk.

Leendert Doerga: Gilbert van Dijk was tijdens de Regeringen Venetiaan 2 & 3 op de Surinaamse ambassade in China ook de “businesspromotor” van Suriname (NPS) . Hij is de trekker geweest om de CHINA supermarkt handelaren in Suriname onbeperkt en massaal in elke straat van Suriname een supermarkt te doen opzetten. . Deze CHINA handelaren importeren ONBEPERKT goederen uit China en kopen onze USA.dollars ONBEPERKT op tegen de hoogste koers voor EXPORT naar China.

Doctor Jules Sedney:....” een samenleving die beheerst wordt door gecorrumpeerde machten is vleugellam en kan niet opstijgen.Zo een samenleving glijdt af naar chaos en anarchie en wordt het speeltoneel voor MACHT ZOEKENDE avonturiers en harteloze geldwolven. Dan gelden niet langer de wetten en normen van de mensenmaatschappij, maar de overlevings strategieen van het dierenrijk. Het geweld doet dan zijn intrede. Geweld is de meest primitieve vorm van machtsuitoefening. Een samenleving die zoals de onze tot tweemaal toe in geweld uitmondt,is ziek en heeft therapie nodig, geen revolutie.......”; aldus Doctor Sedney.

Wan Switie Srefidensi---- SO SO LOBI.

Leendert Doerga.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Leendert Doerga