• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OM: ‘Arrestatie ‘Bordo’ professioneel en effectief’

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Nadat diverse media hebben gemeld dat Joël ‘Bordo’ Martinus mogelijk is aangehouden in Brazilië, heeft het Openbaar Ministerie intussen zijn arrestatie bevestigd. Hij is, aldus het OM, “vanochtend aangehouden in São Paulo, Brazilië op basis van een door Interpol Suriname uitgegeven Red Notice”. “De aanhouding werd professioneel en effectief uitgevoerd door de Interpol-unit van de Federale Politie van Brazilië”, geeft het OM woensdagmiddag nog mee.

Van de 42-jarige ‘Bordo’, die volledig Joël Timothëus Martinus heet, werd op 11 november 2022 door de procureur-generaal opsporing gelast. Hij wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan moord, medeplegen/medeplichtigheid tot moord, doodslag, medeplegen/medeplichtigheid

aan doodslag, bedreiging met misdrijf, deelneming criminele organisatie, overtreding van de wetten Verdovende middelen en Money laundering. Ook werd hij als vuurwapen- en vluchtgevaarlijk aangeduid.

Op 10 december 2022 werden Martinus, Romaneo Kalidien en Clifton ‘Keppie’ Jongaman op de Interpol Red Notice opsporingslijst geplaatst. Nadat ze nationaal werden opgespoord, besloot het OM om de International Criminal Police Organization (Interpol) in te zetten voor het signaleren van het trio. Jongaman meldde zich daarna bij de justitiële autoriteiten.

De rechtszaak tegen Martinus loopt al geruime tijd. Hij, Jongaman, Prachand ‘Moena’ Phoeli, Ramesh ‘Rampie’ Phoeli en Albert Gau-Gau staan terecht. Kalidien wordt in verband gebracht met de

vangst van een grote hoeveelheid drugs op de Tafelberg en wordt ook verdacht van overtreding wet Verdovende middelen.

Martinus wordt ook al enkele jaren gezocht door Frankrijk. In dat land werd hij bij verstek tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het organiseren van drugstransporten en het ronselen van drugskoeriers in 2019.

| de ware tijd | Door: Redactie