• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nurmohamed: “Opschonen Saramaccakanaal zorgt voor betere ontwatering Groot-Paramaribo”

| suriname herald | Door: Redactie

De opschoningswerkzaamheden van het Saramaccakanaal, die momenteel gaande zijn, zullen vier tot zes maanden duren, beweert minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW). In gesprek met Suriname Herald zegt de OW-topman dat deze werkzaamheden voorzichtig moeten worden uitgevoerd.

Het kanaal is volgens de minister langer dan 30 jaar niet opgeschoond. Deze werkzaamheden kost miljoen SRD’s. Dit kanaal zorgt ook voor de ontwatering in Groot-Paramaribo. Bewoners langs het kanaal, met name in de buurt van Goede Verwachting, zijn blij dat het kanaal wordt opgeschoond. Ze geven aan dat ze het kanaal gebruiken voor huishoudelijke taken.

Vooral toen de huishoudens zich net in het

gebied hadden gevestigd, hadden zij geen water. De bewoners waren nog niet aangesloten op het netwerk van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) en maakten gebruik van het water uit het kanaal.

“Voor ons is het goed dat het kanaal wordt opgeschoond, omdat we nog steeds water uit het kanaal halen om de vaat te doen en soms ook om kleren te wassen,” vertelt een bewoonster die dichtbij het kanaal woont. Ze zag ook hoe het kanaal aan het dichtgroeien was, waardoor ze er geen gebruik meer van konden maken. De zijkanten waren dichtgegroeid, en zonder brug kun je niet in het

midden komen, wat gevaarlijk is, legt ze uit. Ze voegt toe dat kinderen soms een duik nemen in het kanaal bij laagwaterstand.

Ook personen met vaartuigen zijn blij dat het kanaal wordt opgeschoond. “We kunnen onze boot weer gebruiken op het kanaal. Het is leuk om te varen, en het voelt weer fris,” geven ze aan.

| suriname herald | Door: Redactie