• donderdag 30 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nieuwe paspoort printmachine aangeschaft

| suriname herald | Door: Redactie

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) bevestigt tegenover Suriname Herald, dat de nieuwe machine om de paspoorten uit te printen is aangeschaft. "De machine is al gekocht en intussen ook al in ons land, maar we hebben een tijdje nodig om die te installeren," merkt de bewindsman op. Verder geeft hij aan, dat er geen achterstand is in de betaling van de printer en dat die ook daarom is geleverd.

Na de installatie zal ernaartoe gewerkt worden om de grote achterstand die er nu is, binnen twee maanden in te lopen. "De wachttijd voor een paspoort is nu vastgesteld op twee maanden. De wachttijd zal hierdoor ook drastisch worden ingekort. Wij hebben een achterstand, het gaat om meer dan 10.000 paspoorten die uitgeprint moeten worden," haalt de bewindsman aan.

De directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), Anastatia Kanapé-Pokie, geeft aan dat er nog een back-up printer is maar er kan niet gewerkt worden zoals dat moet. "We hebben een printer, de andere is uitgevallen en we doen normaal de aanvragen. De burgers mogen hun aanvragen voor een nieuw paspoort normaal doen, maar de wachttijd is vastgesteld op twee maanden," merkt ze op.

Het is de bedoeling dat we gaan werken aan een strategie om de wachttijd weer te kunnen brengen naar ten minste een maand, zegt de directeur. Zij geeft verder aan, dat de gemeenschap voorbereid is op de wachttijd van twee maanden en dat ze hun aanvragen op tijd doen, dus twee maanden voor de periode dat ze het paspoort nodig hebben. "We werken aan het inkorten daarvan. De aanvragen zijn veel en dat verbaast mij," merkt de directeur op. 

Wanneer de aanvragen op het bureau zijn gedaan, worden die aanvragen gebracht naar het hoofdkantoor. Ze worden niet digitaal opgestuurd, omdat het niet een volledig digitaal systeem is. Het systeem leent zich ook niet ervoor om flexibel te werk te gaan. Het huidige paspoortsysteem is niet daarop gericht. Er is maar een centrale plek, die moet zorgen voor de productie.

"De afdeling paspoorten functioneert normaal. We werken normaal alleen de wachttijd van twee maanden baart zorgen. We vinden die ook te lang en het is niet prettig dat men zo lang wacht. In feite zouden de aanvragen nog langer duren, maar de medewerkers werken tot laat in de middag om meer te produceren,” zegt Kanapé-Pokie.


Abonneer je op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie