• dinsdag 07 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NDP HEEFT NIETS GELEERD VAN HAAR FOUTEN

| united news | Door: Redactie

NDP’ers kunnen zichzelf met enige regelmaat trots op de borst kunnen slaan dat ze weer een nieuw schandaaltje hebben blootgelegd. Men hoop al stiekempjes dat ze daadoor een goede kans maken bij de volgende verkiezingen. Maar ondertussen vertikt men het nog steeds de hand in de eigen boezem te steken voor de tien jaar wanbeleid die ze zelf hebben gevoerd en die het land in de pijnlijke positie heeft gebracht waarin het nu verkeert.

Assembleelid Rabin Parmessar (NDP) klaagde vorige week weer eens steen en been in De Nationale Assemblee over het feit dat de regering keer op keer vragen van

de oppositie niet of onvoldoende beantwoord. Of het nu gaat om de New Surfin of HPSG-kwesties of het ondoorzichtige handelen van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) en onder meer zijn onbegrijpelijke ambassadebeleid. Ook over het verkwistende en vaak schijnbaar zinloze reisgedrag van regeringsleden en hun familie en vrienden en de wantoestanden bij de SLM of binnen het ministerie van Financiën en Planning is vaak tevergeefs om opheldering gevraagd. En zeer recentelijk over het uit de hand lopende visserijgeschil met buurland Guyana.

De NDP ergert zich volkomen terecht groen en geel een het regelmatige gedraal en gejok van de huidige beleidsmakers. Maar blijkbaar is Parmessar is vergeten dat het ten tijde van de NDP-regering (2010-2020) van hetzelfde laken een pak was: de oppositie werd destijds door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vaak genegeerd alsof ze niet bestond.

Zeker tijdens de tweede regering-Bouterse (2015-2020), toen pas echt duidelijk werd dat de staatskas werd leeggeroofd en miljarden aan buitenlandse schulden werden opgebouwd, werden de oppositiepartijen doodgezwegen. Parmessar maakte notabene als minister zelf uit van die regering, dus hij weet dondersgoed hoe destijds ook alle kritiek werd consequent werd weerlegd of doodgezwegen. De VHP en partners hebben daar dus kennelijk veel van kunnen leren.

Parmessar ziet blijkbaar de splinter in andermans oog wel, maar de dikke balk in het oog van de NDP gemakshalve niet. Nu moet worden toegegeven dat het inmiddels wel een hele grote splinter is die in het oog van de regering zit. Maar dat neemt niet weg dat het tenenkrommende gebrek aan zelfreflectie over het jarenlange eigen falen van de paarse partij ronduit stuitend is.

Ex-president en NDP-voorzitter Desi Bouterse zei kort na de desastreuze verkiezingsuitslag in 2020 wel dat zijn partij heel veel fouten heeft gemaakt en dat ze de hand in eigen boezem hebben gestoken. Er zou een ‘change management team’ worden samengesteld om de partij weer op het juiste spoor te brengen. Sindsdien is er echter weinig zichtbaars gebeurd vanuit de NDP-burelen in Ocer en hebben dezelfde mensen die verantwoordelijk waren voor de enorme nederlaag die was geleden, het nu nog steeds voor het zeggen. Er is sinds mei 2020 helemaal niets veranderd aan de H.D. Benjaminstraat en de behoorlijk geslonken partijaanhang is voor de zoveelste keer bedonderd.

Ook is de inmiddels 77-jarige Bouterse formeel nog altijd niet vervangen al voorzitter, zoals hij meerdere malen zelf heeft aangekondigd. Zijn opvolger staat al klaar, dat wordt als het aan Bouterse zelf ligt de ook niet geheel onomstreden ex-vicepresident Ashwin Adhin, die in de samenleving bekend staat als veredelde aardappelen- en uienboer.

Mocht hij uiteindelijk tot voorzitter worden gekozen en de partij moeten gaan leiden, dan zal dat niet alleen tot boze gezichten leiden in het bestuur zelf, waar hij niet wordt gedragen. Ook de geslonken achterban gaat gegarandeerd mopperen, want die hangt de NDP aan vanwege Bouterse en zullen niet snel achter iemand anders aanlopen. 

En zeker niet achter Adhin, die schittert door het gebrek aan charisma en bovendien momenteel als parlementariër vrijwel onzichtbaar is in DNA. Je zou toch mogen verwachten dat hij zich extra zou profileren om te laten zien dat hij de aangewezen persoon is om straks het land te leiden.

Het is het probleem van iedere partij: het gebrek aan potentiële leiders/opvolgers. Dat wordt grotendeels door de partijen traditiegetrouw en doelbewust in stand gehouden doordat er nauwelijks mensen worden klaargestoomd/opgeleid om het stokje over te nemen. Zittende leiders willen graag hun bijna onaantastbare positie zo lang mogelijk behouden en blijven daardoor op hun stoel zitten totdat ze letterlijk of figuurlijk dood neervallen.

De NDP moet dus bij zichzelf te rade gaan of ze op dezelfde voet verder blijven modderen en bij nieuwe verkiezingen nog meer zetels moeten gaan inleveren, of dat ze er aan gaan werken om nieuw verfrissend elan binnen de partij te brengen, met politici die niet tot het oude, verrotte establishment behoren. En bovenal eindelijk eens toegeven dat door de vele grove fouten die in het verleden zijn gemaakt, Suriname nu in de problemen zit. Als ze dat hebben gedaan, kunnen ze oprecht kritiek gaan leveren op de huidige regering en aantonen dat die weinig beter is.

OPINIE


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie