• donderdag 30 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NDP IN BERAAD OVER “GEVANGENNEMING” BOUTERSE

| united news | Door: Redactie

Oppositiepartij NDP komt deze zaterdag bijeen om zich te buigen over de eis van het Openbaar Ministerie (OM) om partijvoorzitter Desi Bouterse achter slot en grendel te zetten voor zijn vermeende bijdrage aan de decembermoorden van 1982.

In hoger beroep is de strafeis van 20 jaar nogmaals bevestigd, maar deze keer is voor het eerst aan de rechter gevraagd om gevangenneming te gelasten. De partijachterban roert zich, en delen daarvan hebben intussen laten weten er alles aan te zullen doen om te voorkomen dat hun leider in verzekering wordt gesteld.

Het OM heeft op 31 januari de eis voorgelegd aan de rechter,

met als gevolg wat beroering in het NDP-kamp. Bouterse riep daarna de achterban op om zich rustig te houden en de instructies vanuit de partij af te wachten. De kaderleden zijn opgeroepen voor een speciale bijeenkomst om het vraagstuk te bespreken. De verwachting is dat Bouterse het woord zal voeren en zijn bevindingen delen met de structuren van de partij.

Zo goed als zeker is dat het rechtsproces ten einde loopt.

Bouterse is in 2019 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Hij tekende verzet aan, maar werd in 2021 opnieuw veroordeeld tot 20 jaar celstraf. In hoger beroep bleef de strafeis ongewijzigd, maar nu wel met de duidelijke aantekening van gevangenneming. Volgens het OM is overtuigend aangetoond dat Bouterse medeverantwoordelijk is voor de dood van 15 politieke tegenstanders in de nacht van 8 op 9 december 1982. Hij had toen de leiding in het land. De slachtoffers werden zwaar toegetakeld, verminkt en daarna executeerd.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie