• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NCCR onderzoekt cyanide in stuwmeer

| suriname herald | Door: Redactie

Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) kan het district Brokopondo nog niet verklaren tot een rampgebied. Dit zegt NCCR-coördinator Jerry Slijngard in gesprek met Suriname Herald. “Het NCCR is al bezig in het gebied om informatie te verzamelen om te weten wat er precies gaande is in het Brokopondo gebied”, zegt Slijngard aan Suriname Herald.

Om het gebied als rampgebied te kunnen verklaren, is grondig onderzoek vereist. De aanwezigheid van een hoge concentratie cyanide in het water alleen is niet voldoende om meteen te spreken van een ramp. Het wordt pas serieus overwogen wanneer er zich gezondheidsklachten beginnen te ontwikkelen

en de overmatige cyanide een bedreiging vormt voor mensenlevens, alsook voor de veiligheid van voedsel- en drinkwatervoorziening. Het NCCR maakt gebruik van deze parameters om de situatie te beoordelen en de werkelijke realiteit ervan te evalueren. Op basis van deze beoordeling kan een besluit worden genomen.

Het NCCR zal de nodige informatie doorcommuniceren en de regering zal advies ontvangen. “We zijn momenteel bezig met het coördineren van inspanningen. Er zijn al enkele teamleden naar het gebied geweest en ze zijn inmiddels teruggekeerd. Er wordt vandaag een coördinatievergadering gehouden met verschillende belanghebbenden, en het NCCR zal maandag naar het gebied vertrekken.” Slijngard benadrukt: “We moeten de situatie ook blijven monitoren en niet onvoorbereid naar het gebied vertrekken.”

Afgelopen week zijn een aantal zakken cyanide verdwenen in het Afobakastuwmeer. Bewoners in het gebied zijn vooral bezorgd over het tekort aan schoon drinkwater. Niet eenieder beschikt over een durotank in Brokopondo om regenwater op te vangen. 

Op basis van de verzamelde informatie zal het NCCR de regering adviseren over de noodzaak om het gebied als rampgebied te verklaren, zodat er een besluit genomen kan worden.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie