• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Meer onderzoek nodig voor beleid rond klimaatverandering

| sun.sr | Door: Redactie

Klimaatverandering, een fenomeen waarmee planeet Aarde te verduren heeft door handelingen van mensen. Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gaf op vragen van journalisten aan, voor aanvang van de RvM, dat er meer onderzoek nodig is om klimaatverandering op te nemen in het beleid.

Hij nam als voorbeeld 2023, waar er acht maanden lang droogte heerste. Klimaatverandering dreigt het doel om de voedselschuur van het Caraïbisch te worden, te niet te doen De minister merkte op dat, in afwachting van nog meer studies, het ministerie reeds enkele maatregelen heeft getroffen om de productie van gewassen te garanderen.

In de rijstsector wordt

momenteel proef gedraaid met een graan uit India, die in 60 dagen klaar is voor de oogst. Dit gewas is bestendig tegen de droogte. Precies zo is het ministerie bezig te kijken welke gewassen geplant kunnen worden die zowel de regen als de zon aankunnen.

Om de gewassen die niet te veel regen of zon aankunnen, te garanderen, zijn er landbouwkassen geïntroduceerd van 8 bij 25. In de komende periode zal het ministerie dit project uitbreiden. Er wordt per district gekeken naar de behoefte aan de verschillende kenmerken van het gebied.

Voor de traditionele landbouwers is het volgens Sewdien belangrijk dat zij

een goed irrigatiesysteem implementeren als ook een goed wateringssysteem voor de droge tijd. Hoewel de CARICOM als doel heeft om in 2023 haar importen terug te brengen met 25%, is het voor de bewindsman belangrijk dat Suriname op zijn minst zelfvoorzienend kan zijn, gelet op het steeds veranderende klimaat. 

| sun.sr | Door: Redactie