• zaterdag 02 July 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname
President Dr. Irfaan ALi

Meer geldsubsidies, hulp bij het bouwen van huizen voor Guyanezen – Pres. Ali

| snc.com | Door: Redactie

President Irfaan Ali heeft maandag een reeks aanvullende maatregelen aangekondigd om de burgers te helpen nu de prijzen voor een aantal kritieke goederen blijven stijgen.

Een van de nieuwe maatregelen is een subsidie ​​van $ 25.000 in contanten voor elk huishouden in de rivieren en het achterland, gratis kunstmest voor boeren, hulp bij het bouwen van huizen van de overheid en de afschaffing van de belasting over de toegevoegde waarde (btw) op geselecteerde bouwmaterialen.

Ondanks een reeks ingrijpende interventies die al zijn gedaan door de regerende People's Progressive Party Civic (PPP/C), zei president Ali dat de aanvullende noodmaatregelen bedoeld zijn om de ontberingen te compenseren die zijn veroorzaakt door wereldwijde schokken zoals de COVID-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne.

De president zei dat de maatregelen tot stand zijn gekomen na overleg met de burgers, en dat de uitbetaling van $ 25.000 ongeveer $ 800 miljoen zal bedragen.

Dit komt bovenop de geldelijke subsidies die vorig jaar in het hele land aan huishoudens, boeren en kinderen zijn gegeven.

“Ons eerste initiatief is gericht op huishoudens in rivier- en achterlandgemeenschappen. Een overdracht van $ 25.000 in contanten aan elk van deze huishoudens,” kondigde Dr. Ali maandagmiddag in een televisieverklaring aan.

 

Guyana

Naast de geldelijke subsidies zei Dr. Ali dat de regering ongeveer $ 1 miljard zal gebruiken van de $ 5 miljard die in de begroting voor 2022 is gereserveerd om meststoffen te kopen, die gratis zullen worden uitgedeeld aan boeren bij hun aanplant- en herplantactiviteiten.

Dr. Ali zei dat dit belangrijk is om ervoor te zorgen dat de hogere kosten voor meststoffen niet worden doorberekend aan de consument.

"Aangezien kunstmest 15 tot 30 procent van de totale bedrijfskosten uitmaakt, zal dit de inputkosten aanzienlijk verlagen", zei Dr. Ali.

Het staatshoofd zei dat de regering zal blijven kijken hoe ze extra hulp kan bieden aan kwetsbare groepen zoals gepensioneerden, vrouwen en kinderen die worden getroffen door gestegen prijzen.

In de bouwsector zal de regering een hulpprogramma voor de bouw van woningen lanceren, waarbij ze huizen zal bouwen voor mensen die al een huiskavel hebben, maar het moeilijk vinden om met de bouw van hun huizen te beginnen.

Deze maatregel strekt zich uit tot personen met zowel overheids- als particuliere woningkavels; sommige percelen zijn mogelijk niet in door de overheid gebouwde schema's.

“Personen die kavels hebben en overheidssteun willen krijgen om hun huis te bouwen, kunnen hun interesse registreren bij een binnenkort op te richten eenheid. Op het moment van registratie zal de aanvrager zijn voorkeur kiezen uit drie modellen voor $ 7 miljoen, $ 9 miljoen en $ 12 miljoen, "voegde Dr. Ali eraan toe.

Guyana

 

De overheid ondersteunt via deze faciliteit de aanvrager bij het verkrijgen van bankfinanciering en wordt direct betrokken bij de bouw.

Daarnaast gaat het kabinet de belasting over de toegevoegde waarde (btw) van meer bouwmaterialen afschaffen. Nu de btw onlangs is afgeschaft op cement, zullen nieuwe artikelen zoals gipsplaten en betonplaten ook geen btw meer aantrekken totdat de markt zich stabiliseert.

Dr. Ali zei dat dit de regering jaarlijks zo'n $ 100 miljoen zal kosten, maar beschouwde het als een enorme opluchting voor mensen die hun huis wilden bouwen.

De president zei dat sinds de PPP/C aan de macht kwam, ze manieren had gezocht om de ontberingen die door de voormalige APNU+AFC-regering waren toegebracht, te keren en de economie te redden en opnieuw op te starten na vijf jaar van wanbeheer.

Hij zei dat de regering tegelijkertijd de basis legde voor een snel veranderend land; groei veroorzaakt door de productie en verkoop van olie.

De regering had ook te maken met uitdagende en extreme externe omstandigheden die de grondstoffenprijzen tot recordhoogten dwongen, maar ze vond manieren om de harde externe druk op te vangen.

 

BRON: newsroom.gy | By Google Translate

| snc.com | Door: Redactie