• donderdag 13 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Leger Gabon pleegt staatsgreep, EU bezorgd

| snc.com | Door: Redactie

Bron: BNR | Auteur: Mark van Harreveld

Een groep hoge militaire officieren heeft op de nationale televisie in het West-Afrikaanse Gabon gezegd de macht te hebben gegrepen omdat de verkiezingen die in het weekend werden gehouden niet geloofwaardig waren. In de hoofdstad Libreville worden schoten gehoord, volgens Al Jazeera zijn verschillende regeringsfunctionarissen gearresteerd en wordt de coup verwelkomd door de bevolking. 

Foto: Een groep hoge militaire officieren heeft op de nationale televisie in het West-Afrikaanse Gabon gezegd de macht te hebben gegrepen omdat de verkiezingen die in het weekend werden gehouden niet geloofwaardig waren.  (ANP / Associated Press)

De officieren meldden in de uitzending van

vanochtend vroeg dat ze de verkiezingen hadden geannuleerd, alle staatsinstellingen hadden ontbonden en de grenzen van het land hadden gesloten. Ze zeiden dat ze alle veiligheids- en defensietroepen van Gabon vertegenwoordigden.

De persbureaus Reuters en AFP meldden dat in de Gabonese hoofdstad Libreville schoten te horen zijn.

Gabon Coupe

De aankondiging kwam kort nadat het staatsverkiezingsorgaan had gezegd dat president Ali Bongo Ondimba een derde ambtstermijn had gewonnen in de omstreden verkiezingen van afgelopen zaterdag. Het Gabonese verkiezingscentrum zei dat Bongo 64,27 procent van de stemmen had behaald, tegen 30,77 procent voor zijn belangrijkste uitdager Albert Ondo

Ossa, na een proces vol vertragingen.

Fraude

Op zaterdag stelde de oppositie dat de verkiezingen een 'fraude georkestreerd door Ali Bongo en zijn aanhangers' waren nadat het internet was afgesloten en een avondklok was ingesteld. De Franse media France 24, RFI en TV5 Monde werden ook verboden op beschuldiging van 'een gebrek aan objectiviteit en evenwicht in verband met de huidige algemene verkiezingen', aldus de regering.

Bongo was de kandidaat voor de Democratische Partij van Gabon (PDG), de partij die werd opgericht door zijn vader, Omar Bongo, die Gabon van 1967 tot 2009 met ijzeren vuist regeerde. Na zijn dood nam zijn zoon, toen minister van Defensie, zijn plaats in als president en is sindsdien aan de macht.

Bezorgde EU

De defensieministers van de Europese Unie buigen zich vandaag bezorgd over de mogelijk nieuwste coup in een recente reeks in Afrika. De vermoedelijke machtsgreep van militairen in Gabon zou 'de instabiliteit in de hele regio doen toenemen', zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

Borrell, die demissionair defensieminister Kajsa Ollongren en haar collega's van de andere EU-landen in het Spaanse Toledo ontvangt, houdt nog wel een slag om de arm. Gabonese legerofficieren claimen na een onwelgevallige verkiezingsuitslag de macht in het West-Afrikaanse land te hebben overgenomen, maar het is nog onduidelijk hoe het er precies voor staat.

De Franse premier Elisabeth Borne zegt dat Parijs de gebeurtenissen in Gabon 'met de grootste aandacht' volgt.

OPEC-land

Gabon is lid van de OPEC, de Organisatie van olie-exporterende landen. De olieproductie ligt op ongeveer 200.000 vaten per dag. Een groot deel van de bevolking profiteert daar niet van. Ongeveer een derde van de circa 2,2 miljoen inwoners leeft volgens cijfers van de Wereldbank in armoede.

De situatie wordt internationaal op de voet gevolgd. Het Franse mijnbouwbedrijf Eramet liet weten alle activiteiten in Gabon voorlopig te staken. Het concern houdt zich daar bezig met de winning van mangaan.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in het West-Afrikaanse land om vrienden en familie op de hoogte te houden van hun situatie. 'Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten', schrijft het ministerie in een bericht op berichtendienst X, voorheen Twitter. "Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie