• donderdag 01 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Landbouw praktijkcentrum moet leiden tot modernisering en verdere ontwikkeling van de sector

| snc.com | Door: Redactie

Er is officieel een startsein gegeven voor het bouwen van een praktijkcentrum voor de agrarische sector. Dit praktijkcentrum te Tijgerkreek Saramacca heeft als doel om de nodige technische kennis over te brengen aan boeren, zodat zij hun eigen productie kunnen verhogen.

Op zondag 20 mei heeft de eerste steenlegging van het praktijkcentrum plaatsgevonden. De president Chandrikapersad Santokhi heeft symbolisch de eerste steenlegging gedaan, samen met de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien en de ambassadeur van China, Han Jing.

Het tot stand komen van het praktijkcentrum en ook het bieden van kennis is een samenwerking tussen een Surinaams bedrijf en

Chinese contractor. “Er is meer dan genoeg potentie om de landbouw tot ontwikkeling te brengen in Suriname, China geeft daar graag haar ondersteuning. We kijken uit naar de samenwerking tussen de twee bedrijven en een vruchtbare samenwerking tussen Suriname en China”, zegt ambassadeur Han Jing tijden zijn toespraak.

Het landbouwproject is samenwerking tussen Suriname en China en was al in november 2022 van start gegaan. Dit landbouwproject wordt ook ondersteund door China en heeft een waarde van USD 10.5 miljoen. Sinds de start in november hebben al verschillende experimenten plaatsgevonden. Planten zoals soja, verschillende soorten mais, druiven en ook aardbeien zijn geplant.

Sewdien geeft aan dat historisch gezien, de landbouwstructuren rondom Paramaribo en andere districten zijn gefocust. “Maar met de veranderingen overal in de wereld en de ontwikkeling van de technologie hebben velen de landbouw verlaten”, zegt Sewdien. Zijn ministerie heeft mogelijkheden bekeken om de 1-2 ha die de meeste landbouwers ter beschikking hebben een volwaardig bestaan te kunnen aanbieden.

De LVV-minister geeft aan dat door op de oude manier landbouw blijven uitoefenen vele landbouwers niet ver zouden komen. Met de oude manier verliezen jongeren ook interesse in de landbouw en tonen de ouderen vergrijzing en hebben een lage productiviteit. “Met de technologie kan kleinschalige landbouw verder worden geïntensiveerd en hierdoor wordt ook de productie vergroot en kan men ook meer verdienen”, zegt Sewdien.

Sinds de start zijn er meer dan 60 boeren van de omgeving getraind en zijn er een aantal proeven uitgevoerd op het terrein. Zowel Surinaamse als Chinese partners zullen meer dan 20 trainingen aanbieden. Behalve mogelijkheid om te trainen zal er ook een laboratorium faciliteit worden opgezet. Ook zal gekeken worden hoe het praktijkcentrum grootschalige landbouw verder tot ontwikkeling kan brengen in Suriname.

Santokhi was zeer ingenomen met de experimenten die zijn uitgevoerd en geeft aan dat Suriname niet alleen stappen onderneemt om voedselzekerheid te creëren voor eigen land, maar ook een wezenlijk deel van het Caricom te kunnen voorzien in voedsel. “We planten geen zaadje slechts voor de oogst, maar planten een zaadje voor de toekomst. We planten een zaad voor de komende generaties en voor verdere ontwikkeling van onze landbouw”, aldus de president.

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie