• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Krachtige aardbeving met een kracht van 7,2 treft zuidelijk Peru, geen risico op tsunami

| snc.com | Door: Google translate

CNN | Volgens de United States Geological Survey (USGC) zijn minstens acht mensen gewond geraakt na een krachtige aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter die vrijdagnacht op een diepte van 28 kilometer voor de kust van Zuid-Peru werd getroffen.

De aardbeving trof 8 kilometer ten westen van Atiquipa, ongeveer 600 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lima.

Sommige inwoners van Atiquipa zeiden op sociale media dat ze een zeer sterke en langdurige aardbeving hadden gevoeld, waardoor hun bedden trilden.


CCTV-beelden van de nabijgelegen stad Caraveli tonen een woonstraat terwijl de aardbeving hevig schudt en mensen hun huizen

verlaten.

De aardbeving werd tot in de hoofdstad gevoeld. Op sociale media geplaatste video toont lampen die zwaaien in huizen in Lima.

Volgens de autoriteiten zijn bij het incident acht mensen gewond geraakt. Van hen kregen er vijf medische hulp in twee ziekenhuizen in de Ica-regio en drie werden behandeld voor lichte verwondingen in een ziekenhuis in de naburige regio Arequipa, beide in het zuidwesten van Peru, zei het ministerie van Volksgezondheid vrijdagochtend.

De Peruaanse president Dina Boluarte spreekt met leden van de pers over een onderzoek naar vermeende steekpenningen waarbij Rolex-horloges betrokken zijn, in het regeringspaleis in Lima op 5 april 2024.

Volgens

premier Gustavo Adrianzen zijn er na de aardbeving geen doden geregistreerd.

“We zijn net klaar met het analyseren van de voorlopige rapporten die ons vertellen dat er geen doden zijn gevallen, en we houden de impact op de infrastructuur in de gaten”, vertelde Adrianzen aan radio RPP, volgens Andina, het Peruaanse persbureau.

Het Peruaanse voorzitterschap zei op X dat de regering de situatie in de gaten houdt en eventuele schade evalueert.

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwde aanvankelijk voor “mogelijke” tsunami-golven die langs sommige kustgebieden in Peru 1 tot 3 meter hoog kunnen worden. Maar later werd het alarm ingetrokken en werd gezegd dat er geen tsunami-waarschuwing, advies of dreiging was.

“Er is niet langer sprake van een tsunami-dreiging als gevolg van deze aardbeving”, aldus de PTWC.

Peru, en het grootste deel van de Zuid-Amerikaanse Pacifische kust, liggen op de grens van twee tektonische platen: de Zuid-Amerikaanse plaat, die het grootste deel van het continent omvat, en de Nazca-plaat, die zich langs het grootste deel van de kust over de Stille Oceaan uitstrekt.

| snc.com | Door: Google translate