• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Met bestaande technologieën halen we dit element bij lange na niet kosteneffectief uit zeewater. (Foto: Getty)

Indiase wetenschappers extraheren record uranium uit zeewater dat kerncentrales zou kunnen aandrijven

| snc.com | Door: Redactie

Indiase onderzoekers hebben, in een poging om kernreactoren naar hernieuwbare bronnen te duwen, een recordaantal uranium uit zeewater gewonnen.

Foto: Met bestaande technologieën halen we dit element bij lange na niet kosteneffectief uit zeewater. (Foto: Getty)

HOOGTEPUNTEN

Van nature gevonden uraniumreserves zijn op weg om uitputting te bereiken zeewater bevat 4,5 miljard ton uranium Indiase onderzoekers hebben binnen twee uur meer dan 95% uranium gevangen Nu de wereld wordt geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering en de druk toeneemt om de uitstoot van op fossiele brandstoffen gebaseerde energiebronnen te verminderen, zoeken landen naar nieuwere manieren om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen, waaronder

het overschakelen van bestaande technologieën naar niet-vervuilende methoden.

Nu heeft een groep Indiase onderzoekers een manier aangetoond waarop kernenergie echt hernieuwbaar kan worden. Maar wacht. Is kernenergie niet een hernieuwbare energiebron? Soort van. Laten we het uitleggen.

IS KERNENERGIE HERNIEUWBAAR?

Kernenergie, meestal gebruikt voor de productie van elektriciteit, wordt algemeen beschouwd als een hernieuwbare energiebron. De grondstof die wordt gebruikt om kernenergie op te wekken via een proces dat splijting wordt genoemd, is echter niet-hernieuwbaar. Kerncentrales hebben een specifieke vorm van uranium nodig, uranium-235 genaamd.

Nu, dit is een uitputtende bron.

Van nature gevonden uraniumreserves zijn op weg om binnen een eeuw uitgeput te raken, wat betekent dat landen op zoek moeten gaan naar alternatieven om dit kritieke element te genereren dat kerncentrales over de hele wereld aandrijft. De wereld heeft op dit moment een uraniumreserve van 7,5 miljoen ton.

Seawater contains 4.5 billion metric tons of uranium. (Photo: Reuters)
Zeewater bevat 4,5 miljard ton uranium. (Foto: Reuters)

HET ANTWOORD LIGT OP ZEE

In een poging om deze zorg weg te nemen, probeerde een groep wetenschappers van het Indian Institute of Science Education and Research (IISER), Pune, uranium uit zeewater te halen. Hun pogingen waren succesvol en de bevindingen werden door de Royal Society of Chemistry gepubliceerd in het tijdschrift Energy & Environmental Science.

"Met de stijgende wereldwijde vraag naar energie en milieuproblemen in verband met fossiele brandstoffen, blijft de levering van duurzame energie aan de wereldgemeenschap een grote uitdaging. Grootschalige uraniumwinning uit zeewater (UES) wordt algemeen beschouwd als verzoening met de toenemende wereldwijde vraag naar energie en klimaatveranderingscrises ', zeiden de wetenschappers in hun paper.

Onderzoekers schatten dat zeewater 4,5 miljard ton bevat, bijna 1.000 keer meer uranium dan conventionele bronnen. Maar met de bestaande technologieën halen we dit element nog lang niet kosteneffectief uit zeewater. Experts hebben gezegd dat uraniumwinning uit zeewater een enorme uitdaging is vanwege de zeer lage concentratie in vergelijking met de hoge overvloed aan storende ionen.

WAT DE INDISCHE WETENSCHAPPERS DEDEN

Het team van onderzoekers van IISER heeft een zeldzaam ionisch macroporeus metaal-organisch raamwerk (MOF) ontwikkeld dat uranium effectief kan opvangen. Ze slaagden erin om binnen twee uur 96,3 procent uranium af te vangen, wat in schril contrast staat met het andere bestaande adsorbens. Een goed absorptiemiddel dat de kenmerken van hoge capaciteit, uitstekende selectiviteit en ultrasnelle kinetiek combineert, is een lange uitdaging geweest.

Uranium reserves found naturally are on a course to reach exhaustion. (Photo: Getty)
Uranium reserves found naturally are on a course to reach exhaustion. (Photo: Getty)

Ze verzamelden zeewater uit de Arabische Zee (Juhu-strand), Mumbai voor uraniumextractie en het absorbens resulteerde in een recordcapaciteit van uraniumopname van 28,2 mg per gram in slechts 25 dagen en "voldoet aan de opmerkelijke uraniumextractie uit zeewaterstandaard in slechts 2 dagen vergeleken met aan bestaande adsorbentia, inclusief in de handel verkrijgbare materialen die tot nu toe zijn gerapporteerd."

"Gecombineerd met uitzonderlijke selectiviteit, recordcapaciteit, ultrasnelle kinetiek en lange levensduur, zou dit materiaal een potentiële kandidaat kunnen zijn voor de efficiënte winning van uranium uit natuurlijk zeewater. leiden tot een onbeperkte toevoer van uranium tegen een economisch betaalbare prijs", vertelde professor Sujit K. Ghosh, de hoofdonderzoeker van de studie, aan IndiaToday.in.

 

BRON: indiatoday.in | Google Translate

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie