• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GRONDBELEID WEER ONDER VUUR NA UITGIFTE CONCESSIES SIPALIWINI EN COMMEWIJNE

| united news | Door: Redactie

Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer is opnieuw onderwerp van discussie vanwege de controversiële uitgifte van domeingronden. 

Deze keer zijn er meldingen gedaan door NDP-parlementariërs Melvin Bouva en Ann Sadi over de toewijzing van bijna 100 duizend hectare in twee afzonderlijke gevallen, waarbij de districten Commewijne en Marowijne betrokken zijn. Bouva heeft melding gemaakt van een nieuwe concessie van 23.732 hectare te Grankreek. Deze concessie bevindt zich ten noorden van het Lelygebergte in het district Sipaliwini en zou zijn verleend op 26 mei.

Bouva benadrukt dat de concessie is toegekend aan een Indiër. “Wat is de regering aan het doen? Wat moeten we

hiervan denken?”, vraagt Bouva zich af.

Ook Sadi vraagt aandacht voor de toewijzing van een groot gebied in Commewijne. Het betreft een stuk land in het ressort Tamanredjo 4 tot Orleane kreek, met een oppervlakte van meer dan 73 duizend hectare. “Dit is toegewezen aan één persoon. En na twee maanden is het voor 100.000 euro verpand”, aldus Sadi. Deze onthullingen werpen opnieuw vragen op over het beleid van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer en de transparantie bij de toewijzing van domeingronden.

Het lijkt erop dat grote stukken land worden toegewezen aan individuen zonder duidelijke uitleg of openbare verantwoording. Er wordt al decennialang gepleit voor een eerlijke en rechtvaardige toewijzing van domeingronden, maar tot op heden heeft geen enkele regering zich hieraan kunnen houden. Deze recente gevallen benadrukken opnieuw het belang van transparantie en verantwoordingsplicht in het toewijzingsproces van staatsgronden

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie