• donderdag 25 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Greenpeace spant kort geding tegen staat aan om stikstofuitstoot

| snc.com | Door: Redactie

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace spant een kort geding aan tegen de Nederlandse overheid om snel de stikstofuitstoot te verminderen. Er loopt al maanden een rechtszaak van Greenpeace om het Nederlandse stikstofbeleid, maar als de staat pas na het vonnis in die zaak in actie komt, is dat volgens de milieuorganisatie "te laat".

"Dit zijn rechtszaken die we niet willen starten", zegt Greenpeace-directeur Andy Palmen over het kort geding. "Maar we zien geen andere mogelijkheid omdat de overheid niet met maatregelen komt die de meest kwetsbare natuur wel kunnen redden."

Vorig jaar juli begon Greenpeace een uitgebreidere bodemprocedure om te zorgen dat de

staat de stikstofneerslag op de meest kwetsbare natuur voor 2025 en 2030 drastisch vermindert. Veel natuur is nog gevoeliger voor stikstof dan gedacht, meldt Greenpeace zaterdag. Het is daarom nodig dat de overheid onmiddellijk in actie komt. Met het kort geding wil Greenpeace de staat dwingen om al voor het vonnis in de bodemprocedure met een concreet beleidsplan en extra maatregelen te komen.
Kwetsbare gebieden

Een gespecialiseerde taakgroep concludeerde al twee jaar geleden dat bij sommige kwetsbare natuurgebieden voor eind 2025 actie nodig is. Het gaat bijvoorbeeld om oude eikenbossen en stuifzandheide. Te veel stikstof kan slecht uitpakken voor vogels, die

door calciumgebrek sneller hun pootjes breken en eieren leggen met dunnere schalen.

Greenpeace krijgt bij het kort geding steun van milieuorganisaties als Mobilisation for the Environment (MOB), Milieudefensie en het Wereld Natuur Fonds (WNF).

 

| snc.com | Door: Redactie