• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KOKOSWATER

| snc.com | Door: Redactie

Bron: Elle

Toen de altijd bewegende wellness-schijnwerper boven kokoswater bleef hangen – de vloeistof die uit kokosnoten wordt geoogst – vroegen wij ons, zoals velen, af: is kokoswater eigenlijk gezond?

Zoveel voedingstrends zijn overhyped, maar voedingsdeskundigen zeggen dat deze er wel echt toe doet. Met andere woorden, de gezondheidsvoordelen van kokoswater zijn talrijk. Hieronder zetten we de door onderzoek ondersteunde voordelen van kokoswater van op een rij. Jennifer Christman, R.D.N., L.D.N., C.P.T., directeur klinische voeding bij Optavia raadt wel aan om eerst de voedingsetiketten te controleren. ‘Blijf bij opties die 100% kokoswater zijn en vrij van onnodige toevoegingen, zoals suikers’, zegt ze. Duidelijk.

De voordelen van kokoswater

Kokoswater staat vooral bekend om zijn

vermogen om de elektrolyten van Gatorade te evenaren (die we later zullen bespreken), maar dat is niet de enige troef:

Het zit boordevol belangrijke voedingsstoffen

Afhankelijk van het merk, 240 ml van in de winkel gekocht kokoswater bevat ongeveer 500 milligram (mg) kalium, 30 tot 40 mg natrium en 4% van de aanbevolen dagelijkse waarde voor magnesium en calcium,’ legt Joanna Gregg, R.D., een bij MyFitnessPal geregistreerde diëtiste uit. ‘Als je dieet een van deze voedingsstoffen mist, kan kokoswater nuttig zijn om aan je dagelijkse behoeften te voldoen.’

Het is een natuurlijke bron van elektrolyten

Elektrolyten zijn mineralen die niet in water worden aangetroffen en die helpen bij het behouden van verschillende belangrijke lichaamsfuncties, waaronder hydratatie, spierfunctie en een uitgebalanceerde bloed-pH, volgens de National Library of Medicine.

Als je zweet, verlies je elektrolyten, en hoewel sportdranken kunnen helpen om ze aan te vullen na een goede training, bevatten ze vaak onnodige toegevoegde suikers. Puur kokoswater daarentegen niet – en één kopje bevat meer dan het dubbele van de hoeveelheid elektrolyten dan dezelfde inhoud van een traditionele sportdrank.

Het bevat veel kalium

Megan Meyer, Ph.D., een expert op het gebied van voedingsimmunologie en wetenschapscommunicatie, legt speciale nadruk op het kaliumgehalte van kokoswater, een elektrolyt dat onder andere de spierfunctie ondersteunt. ‘De  Voedingsrichtlijnen voor Amerikanen hebben kalium geïdentificeerd als een van de vier voedingsstoffen die Amerikanen zorgen baren’, legt ze uit. ‘Onvoldoende inname van kalium kan de bloeddruk verhogen, calcium in botten uitputten en het risico op nierstenen verhogen.’ Zoals eerder vermeld, levert een kopje kokoswater 500 mg van de voedingsstof.

Het zorgt mogelijk voor een goede hartgezondheid

Over kalium gesproken: als je er extra van binnenkrijgt via kokoswater, kan dit de gezondheid van je hart ten goede komen. Dat komt omdat kalium ‘de bloedvaten kan helpen ontspannen om een ​​gezonde doorbloeding te bevorderen en de bloeddruk te reguleren’, zegt Sarah Olszewski, M.S., R.D.N., C.D.N., een geregistreerde diëtist en Cure voedingsadviseur. Dit is vooral het geval als je het overdrijft met natrium, wat de neiging heeft om de bloeddruk te verhogen – volgens de American Heart Association (AHA) kan een dosis kalium deze effecten tegengaan.

Het is laag in calorieën

Het is normaal dat je je afvraagt ​​als kokoswater een goed drankje is om op gewicht te blijven – en omdat het een smakelijke drank is die minder calorieën bevat dan alternatieven zoals sap en frisdrank, geven experts het een thumbs up.

Wil je echt afvallen? Dan is niets beter dan calorievrij water. ‘Het vervangen van calorierijke dranken door kokoswater kan een gezondere keuze zijn voor mensen die hun gewicht willen beheersen’, zegt Olszewski. ‘Sommige verpakte kokoswaterproducten kunnen echter toegevoegde suikers en een hoger caloriegehalte bevatten, wat mogelijk niet bevorderlijk is voor gewichtsverlies. Het is cruciaal om etiketten te lezen en waar mogelijk te kiezen voor puur, ongezoet kokoswater.’

Het is enorm hydraterend

Dagelijks voldoende water drinken is een van de beste dingen die je voor je gezondheid kunt doen. Meyer merkt zelfs op dat de Academie voor Voeding en Diëtetiek aanbeveelt dat vrouwen en mannen respectievelijk ongeveer negen en dertien kopjes per dag drinken. ‘Kokoswater kan mensen helpen aan hun hydratatiebehoeften te voldoen, aangezien het voor ongeveer 95% uit water bestaat’, voegt ze eraan toe.

Het is mogelijk een krachtige antioxidant

‘Kokoswater bevat antioxidanten die kunnen helpen schadelijke vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren en cellen te beschermen tegen oxidatieve stress’, legt Olszewski uit. Studies hebben deze theorie met positieve resultaten onderzocht, maar er is meer onderzoek nodig bij mensen om te bepalen hoe krachtig de preventieve effecten werkelijk zijn.

Is het goed om iedere dag kokoswater te drinken?

Dagelijks kokoswater drinken kan deel uitmaken van een gezond dieet, vooral voor degenen die in bijzonder warme klimaten leven en veel trainen, zegt Olszewski. Sommige personen met specifieke gezondheidsproblemen, zoals een nieraandoening, moeten echter ‘voorzichtig zijn met de hoeveelheid kokoswater die ze consumeren’, voegt ze eraan toe. Dit komt omdat het kalium in kokoswater overmatige stress kan veroorzaken op kwetsbare nieren, volgens de AHA.

HEALTH


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie