• zaterdag 25 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GEWAPENDE MACHTEN OPGEROEPEN HET HOOFD KOEL TE HOUDEN

| suriname herald | Door: Redactie

Het is duidelijk niet het vakbondsbelang. Wat schuilt er achter deze acties?”. Dit is de centrale vraag die de regering bezighoudt over de gecoördineerde protestacties bij de vakbonden van de politie en het nationaal leger.

Er is geen sprake van een arbeidsconflict, en dit noopt de regering om naar de rechter te stappen voor de Surinaamse Politiebond (SPB) en de Vereniging Rechtspositie Militairen (VRM). De protesten zijn intussen opgeschort, maar de ontevredenheid is er nog. De regering krijgt wat tijd van de bonden om invulling te geven aan de wensen.

Defensieminister Krishna Marthoera en Justitieminister Kenneth Amoksi roepen de leden van gewapende

machten op zich niet te laten meeslepen in een avontuur van de bonden, waarvan de motieven onduidelijk zijn.

Er wordt ook duidelijk gesteld dat de regering niet voornemens is om de ontslagresolutie van de intussen ex-politieofficieren Sergio Gentle en Raoul Hellings in te trekken. President Chan Santokhi stelt zich open voor dialoog met de SPB, maar niet om te praten over terugdraaiing van het ontslag van het tweetal dat tevens adviseur is van de bond.

De staat is naar de rechter gestapt voor de straatacties en werkneerlegging, ontketend vanuit de bond.

Ook de VRM is aangeklaagd. Volgens minister Mathoera heeft de militaire bond zich

niet constructief opgesteld. Zij zegt dat de communicatiekanalen nog altijd open zijn. Het verbaasde haar dat er een spoedvergadering is belegd waar er enkele eisen op tafel zijn gelegd. De minister vindt niet oneerlijk dat per direct besloten is om in actie te gaan, zonder de werkgever te informeren over de besluiten van de alv.

Over het algemeen zijn Defensie en Justitie niet ontevreden over de houding van de manschappen. Bij de politie zou 95 procent van de manschappen geen gehoor hebben gegeven aan de acties. Bij het leger zouden de meeste manschappen zich ook aan hun verplichtingen hebben gehouden. Aan de rechter zal gevraagd worden om de ‘oproerkraaiers’ te verbieden om te protesteren.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie