• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Financiële waakhonden in Suriname op scherp na interventie in buurland Guyana

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

Het recente ingrijpen van de Bank van Guyana waarbij de vergunning van de Confidential Cambio werd ingetrokken, wijst op een bredere regionale trend van verscherpte regulering in de financiële sector.

Dit fenomeen krijgt mogelijk ook relevantie in Suriname, een ontwikkeling die door financiële waakhonden nauwlettend wordt gevolgd.


Suriname, dat aan de vooravond staat van een uitbreiding in olie-exploitatie, zou vergelijkbare maatregelen kunnen overwegen om het financiële systeem te beschermen tegen corruptie en witwaspraktijken, die vaak hand in hand gaan met grote geldstromen uit grijze sectoren, wordt door deskundigen aan GFC Nieuws gemeld.

De situatie rondom Mohamed’s Enterprise in Guyana, dat naast het

cambio- kantoor gevestigd is en onlangs door het Amerikaanse Ministerie van Financiën gesanctioneerd werd wegens belastingontduiking en illegale goudhandel, illustreert de risico’s verbonden aan onvoldoende regulering.

Deze ontwikkelingen onderstrepen het belang van transparantie en handhaving van de wet als voorwaarden voor economische stabiliteit.

De voorspelling van Surinaamse analisten dat soortgelijke maatregelen noodzakelijk kunnen zijn in Suriname is een signaal dat beleidsmakers daar mogelijk actie moeten ondernemen om te voorkomen dat de inkomsten uit nieuwe economische activiteiten, zoals olie, corruptie en destabilisatie in de hand werken.

Het is noodzakelijk dat Suriname leert van de situatie in buurland Guyana om proactief maatregelen te implementeren die

het financiële systeem robuust en weerbaar maken tegen interne en externe schokken.

 

| gfcnieuws.com | Door: Redactie