• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Fernandes Mendes adviseert medio 2023 nieuw kiesstelsel

| suriname herald | Door: Redactie

Hugo Fernandes Mendes zegt dat een wijziging van het kiesstelsel medio 2023 gerealiseerd moet zijn. Dit zei Fernandes Mendes op een discussieavond over het kiesstelsel van Suriname georganiseerd door Stichting Platform Frambo Nederland.

Het doel van de lezing was om meer inzicht te verkrijgen in het huidige kiesstelsel en de noodzaak van een nieuw kiesstelsel naar aanleiding van het oordeel Constitutioneel Hof. 

Fernandes Mendes gaf onder meer een beschrijving van mogelijkheden en randvoorwaarden voor een wijziging van het kiesstelsel. Voorts gaf hij inzicht in de ontwikkeling van het kiesstelsel vanaf 1980 tegen de achtergrond van de werking van het huidige kiesstelsel, de

noodzaak en waarom wijziging kiesstelsel. 

Verder legde Fernandes Mendes de link met de verschillende stelsels in relatie tot andere landen en de effecten daarvan zoals: het meerderheidsstelsels (absoluut en relatief), het stelsel van evenredige vertegenwoordiging en de gemengde stelsels. Aan politiek Suriname gaf hij het advies voor het samenstellen van een deskundig team dat het parlement bijstaat voor een parlementair initiatief. 

Verder dient een wetsvoorstel medio 2023 te zijn afgerond met daarin opgenomen zaken als: woonplicht, ontbinding parlement, onafhankelijke autoriteit verkiezingen. 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie