• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Facebook moet naam anonieme gebruiker bekendmaken

| snc.com | Door: Redactie

Facebook moet de naam bekendmaken van degene die op het platform anoniem serieuze beschuldigingen uit tegen een andere gebruiker. Dat is de uitkomst van een kort geding in Den Haag. 

De anonieme persoon beschuldigde de andere gebruiker, een man, begin dit jaar op Facebook van het misbruiken van vrouwen. Hij zou vrouwen gebruiken en dumpen, en in het geheim opnamen van hen maken. Ook noemde diegene de man een pathologische leugenaar. Bij de berichten staan foto's van de man en screenshots van chats over hem.

Niet verwijderen

De man voelt zich hierdoor geïntimideerd en begon een kort geding tegen Meta, het moederbedrijf van

Facebook. De rechtbank in Den Haag oordeelde vandaag dat Facebook de gegevens van de anonieme gebruiker moet geven, maar Facebook hoeft de berichten voorlopig niet te verwijderen.

De rechtbank noemt de berichten 'schadelijk voor de eer en goede naam' van de man over wie de posts gaan. Het gaat volgens de rechter om 'herhaalde ernstige, niet onderbouwde beschuldigingen' waarvan de juistheid 'zeker niet vaststaat'. "De vrijheid van meningsuiting is nu eenmaal niet onbegrensd." De man moet daarom de gelegenheid krijgen om de afzender aan te spreken, en daar is de informatie van de gebruiker voor nodig.

Facebook hoeft de berichten nog niet te verwijderen. Omdat niet vast te stellen is dat de beweringen onrechtmatig zijn, is een kort geding niet de plek om Facebook daartoe te verplichten, zei de rechter.

Bron: rtlnieuws


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie