• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EZ bereikt overeenstemming met bandenimporteurs

| suriname herald | Door: Redactie

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft een akkoord bereikt met ondernemers en importeurs in de bandensector over regulering. Tijdens het gesprek, vandaag, zijn afspraken gemaakt over de voortzetting van controles door de Economische Controle Dienst (ECD) van EZ. Tevens is afgesproken dat alle relevante documenten aantoonbaar moeten zijn bij controle om de sector te ordenen en de consument te beschermen.

In eerdere gesprekken zijn de prijzen van de tweedehandse autobanden ook aan de orde gekomen. Afgesproken is dat de prijzen van de tweedehandse autobanden door de importeurs zullen worden berekend conform de importdocumenten (factuur/proforma invoice, Bill

of Lading), alle betalingsbewijzen, en rekening houdend met de Wet prijszetting en prijsbewaking. 

De prijsberekening zal vervolgens door het ministerie van EZ worden gescreend conform de importdocumenten, betalingsbewijzen en de Wet prijszetting en prijsbewaking. Verder zullen de autobandenhandelaars de tweedehands autobanden verkopen aan de hand van de berekende prijzen, die in afstemming met het ministerie van EZ zijn vastgesteld. Ook dient elke autobandenhandel een prijslijst van de gebruikte en nieuwe autobanden duidelijk zichtbaar te plaatsen voor de consument.

De prijzen kunnen bij elke autobandenhandel verschillen, afhankelijk van de gemaakte kosten die meegenomen worden in de kostprijscalculatie. De kostprijscalculatie wordt gecontroleerd door de

afdeling Algemeen Economisch Beleid (AEB) van het ministerie van EZ aan de hand van de ingediende documenten van de importeurs. 

Het ministerie kan van tevoren geen prijzen vaststellen, omdat deze kunnen verschillen per lading op basis van verschillende kostencomponenten zoals de Bill of Lading, aankoopbon en het keuringsdocument. De prijzen zullen regelmatig gecontroleerd worden om de ordening te garanderen.

| suriname herald | Door: Redactie