• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EXXON &Amp | PARTNERS MIKKEN JAARLIJKS OP 59 MILJARD DOLLAR TERWIJL GUYANA 10 MILJARD DOLLAR KRIJGT

| united news | Door: Redactie

De inkomsten uit de productie van ruwe olie in het Stabroekblok zullen volgens het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen in zijn 2023 Energy briefing, tegen het einde van dit decennium versnellen tot meer dan 10 miljard USD per jaar.

Dit zal de 14,5% van de productie van het land tegen die tijd vertegenwoordigen. Als zodanig kan dit betekenen dat de totale inkomsten uit het Stabroekblok ongeveer 70 miljard dollar per jaar kunnen bedragen. Aangezien de dochteronderneming van ExxonMobil, Esso Exploration and Production Guyana Limited en haar partners, Hess Corporation en CNOOC Petroleum Limited, nog steeds tot 75% van de inkomsten en hun winst

kunnen terugkrijgen, zou dit betekenen dat zij in totaal 58.965.517.241 USD zouden verdienen voor hun 85,5%-belasting.

 In een periode van acht jaar sinds de eerste ontdekking in 2015 tot op heden, is Guyana erin geslaagd om op agressieve wijze twee offshore ontwikkelingen uit te voeren, namelijk Liza One en Liza Two. “Samen produceren de twee Floating Production, Storage and Offloading schepen zo’n 380.000 vaten olie per dag”.

“Dit heeft ertoe geleid dat de kleine Zuid-Amerikaanse natie alleen al in 2022 meer dan 1 miljard dollar aan olieopbrengsten heeft ontvangen. Voor een land met minder dan een miljoen inwoners zijn deze inkomsten enorm en de gevolgen

ervan zijn ingrijpend en levensveranderend”.

Daarnaast werd ook opgemerkt dat Guyana’s productieve Stabroek Blok met zijn lage break-even-kosten, een benedengemiddelde emissie-intensiteit en een economie die de onschendbaarheid van contracten bewaart, het land in de komende jaren van een relatief kleine producent tot een wereldleider kan maken. Hierdoor kan de positie van het land, als concurrerende en beleidsvriendelijke speler voor offshore-productie, verstevigd worden. Het ministerie voorspelt dat “de inkomsten uit de olieproductie kunnen toenemen tot meer dan 10 miljard dollar per jaar tegen het einde van dit decennium”.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie