• maandag 21 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Exporteurs klagen over stremming bij uitvoer

Datum: | Bron: sun.sr | Door: Redactie

Verschillende exporteurs hebben onze SUN laten weten dat zij stremming ervaren bij de export van hun producten. Exportcontainers zouden niet adequaat afgehandeld worden door de douane, waardoor de producten hier blijven liggen. Exporteurs vermoeden dat er sprake is van opzet, omdat het overig personeel zich solidair acht met de aangehouden douaniers in de houtsmokkelzaak. “We hebben afspraken lopen in het buitenland met de afnemers. De staat loopt daarnaast inkomsten mis, maar bovenal kan het land geen deviezen verdienen door deze houding van de douane”, geeft een exporteur de situatie aan.

Ismael Kalaykhan, Directeur der Belastingen, zegt desgevraagd niet te kunnen bevestigen, maar ook niet te kunnen ontkennen als containers geweigerd worden. Hij zegt dat er wat ‘perikelen’ zijn geweest naar aanleiding van wat er gebeurd is, doelende op de aanhouding van enkele douaniers in de kwestie van 100 containers illegale houtblokken op de Jules Sydney Haven. “Maar de leden van de bond zitten met wat twijfels”, zegt de directeur.

Gisteren was er een gesprek tussen Kalaykhan en de leiding van de vakbond. De Belastingdirecteur zegt een goed overleg gehad te hebben. ‘De leden van deze bond hebben wat onzekerheden geuit bij het bestuur. Wat kan wel en wat kan niet? Maar dit heeft allemaal te maken met gevoelens van de leden. En dat respecteer ik’, zegt hij. De bond heeft een spoed algemene ledenvergadering (alv) uitgeschreven voor maandag aanstaande. Ook Kalaykhan heeft notitie genomen hiervan en zegt dit recht van de bond te respecteren. Na de alv heeft hij wederom een onderhoud met de leiding. Op 5 mei heeft de bond instructies opgesteld over hoe de leden moeten handelen, zodat er geen problemen ontstaan. Dit werd doorgestuurd naar alle leden.

Bronnen melden SUN dat er tientallen boten voor de Surinaamse kust zijn, die niet naar binnen kunnen. Het personeel van de boten zou eerst getest moeten worden op het Covid-19 virus, alvorens zij worden toegelaten tot land. In de tussentijd staat het ruim twee weken stil voor wat betreft de doorvoer. De staat loopt miljoenen mis hierdoor. Ook kunnen producten niet ingeklaard worden, terwijl uitvoer dan ook niet mogelijk is. Kalaykhan zegt hierop niet te kunnen reageren, omdat indien de boten vanwege een gezondheidsvraagstuk voor de kust blijven liggen, dat een aangelegenheid is van Volksgezondheid en BOG. Pas als de eerste stappen zijn doorlopen (Covid-tests….red), komt de volgende stap die betrekking heeft op de belastingen. De Belastingdirecteur kan wel vermelden dat het volksbelang, in deze de volksgezondheid, niet ondergeschikt zal worden aan een financieel belang.

Datum: | Bron: sun.sr | Door: Redactie